Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät: Asunto- ja mökkikuume jatkaa nousuaan

Pienenä pilvenä taivaalla ovat kuitenkin mahdolliset liikkumisrajoitukset, jotka vaikeuttaisivat kohteisiin tutustumista.

Kiinteistönvälittäjien ennusteessa kauppamäärien ja hintojen odotetaan nousevan omakotitaloissa keskimäärin 4-5 prosenttia, rivitaloissa 2-4 prosenttia ja kerrostaloissa 1-2 prosenttia.

Suomen Kiinteistönvälittäjien tuoreen markkinaennusteen mukaan asunto- ja loma-asuntokauppa käyvät lähikuukausina kitkattomasti.

Kiinteistönvälittäjien ennusteessa kauppamäärien ja hintojen odotetaan nousevan omakotitaloissa keskimäärin 4-5 prosenttia, rivitaloissa 2-4 prosenttia ja kerrostaloissa 1-2 prosenttia.  Omakotitaloissa kysyntä kohdistuu 1990-luvulta eteenpäin rakennettuihin taloihin. Myös omakotitontteja kysytään nyt aiempaa enemmän.

”Oma piha ja lisätila ovat nyt ostajien mielessä”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Kerrostaloissa yksiöiden kysyntä on jonkin verran vaisumpaa kuin suurempien perheasuntojen. Erityisesti Helsingissä suuremmat keskustan kerrostaloasunnot ovat poikkeuksellisen kysyttyjä jopa kaikkein kalleimmissa kaupunginosissa.

”Markkina on monilla alueilla kuuma. Myös juuri julkaistu Tilastokeskuksen kuluttajan asunnon ostoaikomusindikaattori on historiallisen korkealla tasolla”, jatkaa Mannerberg.

Mökkikaupan kovin kiihdytys takana

Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi jopa lähes 40 prosenttia edellisvuodesta. Tälle keväälle ennustetaan keskimäärin kuuden prosentin kasvua. Suosituimmilla alueilla kasvuluvut voivat olla jopa 10 prosentin luokkaa. Hintojen ennustetaan nousevan keskimäärin viisi prosenttia.

Keskeisinä huolena välittäjillä ovat pääkaupunkiseudulle ja Turkuun suunnittelut liikkumisrajoitukset, jotka viivästyttäisivät voimaan tullessaan sekä mökki- että asuntokauppaa.

”Kauppaa voi tehdä ilman ostokohteessa käyntiä vain poikkeustapauksissa. Touteutumattomista kaupoista aiheutuu huomattavia kustannuksia ja pahimmillaan osa voisi jäädä ilman vakituista asuinpaikkaa”, Mannerberg toteaa.

Vuokra-asuntomarkkinoilla ollaan puolestaan odottavalla kannalla. Pieniä vuokra-asuntoja on välittäjien mukaan paljon vapaana erityisesti suuremmilla opiskelupaikkakunnilla ja vuokriin onkin odotettavissa loivaa laskua. Suuremmista perheasunnoista on vuokramarkkinoilla hyvää kysyntää.

Metsätilat käyvät nekin edelleen kaupaksi. Erityisesti Etelä- ja Pohjois-Savossa, Kaakkois-Suomessa, Varsinais-Suomessa sekä Uudellamaalla ovat kysyntä ja hinnat nousussa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien maanlaajuinen verkosto koostuu yli 400:stä jäsenyrityksestä ja lähes 1600 välittäjästä. Markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät: Asunto- ja mökkikuume jatkaa nousuaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat