Kokeile kuukausi maksutta

Pilari-laattarunko voisi vähentää betonirakennuksen ilmastopäästöjä – Kalasataman tornissa se myös nopeutti selvästi rakentamista

Sementtiteollisuus valitsi aikanaan kantavat seinät asuntorakentamisen elementtijärjestelmän BES:n perustaksi, koska sillä se maksimoi sementin myynnin. Nyt sementin määrää halutaan ilmastosyistä minimoida. Se onnistuu pilari-laattarungolla, jolla on paljon muitakin etuja.

Kalasatamassa Majakan runkoa rakennettiin 2,5 viikkoa kerrosta kohti, Loistossa 2 viikkoa ja Lumo Onessa enää 6 päivää. Ratkaiseva parannus oli vaihtaa runkoratkaisu kantavista seinistä pilarilaattaan. Samalla betonin määrä väheni.

Betoniteollisuus voisi helposti pienentää hiilijalanjälkeään vaihtamalla runkojärjestelmä vähemmän sementtiä vaativaksi. Laatu ja tehokkuus voisivat parantua tämän muutoksen myötä.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pilari-laattarunko voisi vähentää betonirakennuksen ilmastopäästöjä – Kalasataman tornissa se myös nopeutti selvästi rakentamista”

  1. Jutussa todetaan, että ”Betoniteollisuus voisi helposti pienentää hiilijalanjälkeään vaihtamalla runkojärjestelmä vähemmän sementtiä vaativaksi.”

    Betoniteollisuus ei valitse runkojärjestelmää, vaan se toimittaa tuotteita kaikkiin käytössä oleviin järjestelmiin.

    SRV:n käyttämä järjestelmä perustuu paikallavalettuihin välipohjiin, jonka kanssa pilarilaattasysteemi toimii hienosti. Järjestelmä on hyvin joustava sekä plaaniarkkitehtuurin, viemäröinnin että julkisivujen suhteen.

    Elementteihin perustuva pilarilaattasysteemi oli jo lähtökohtaisestikin teoreettinen malli, joka ei tainnut tulla koskaan laajempaan käyttöön. Enkä usko, että sementin tai betonin menekki vaikutti asiaan suuntaan tai toiseen. Vähemmällä betonimenekillä tilaaja olisi luultavasti saanut halvemman rungon.

    Lyhyt jänneväli jäykistää suunnittelua huomattavasti. Pilarit eivät myöskään mahdu väliseinien sisään, joten jännevälien ollessa lyhyitä seiniin tulee sinne tänne pykäliä, jotka eivät näytä ainakaan arkkitehdin silmään mukavalta, ja joiden viimeistelyn arvelen olevan aika työlästä.

Viimeisimmät näkökulmat