Kokeile kuukausi maksutta

Vasta nyt herätään koronan tarttumiseen ilmankin välityksellä – ilmavälitteisyys on jäänyt pisaratartunnan varjoon

Talotekniikkateollisuus ihmettelee miksi koronaviruksen ilmavälitteisyys on jäänyt vähemmälle huomiolle kuin pisaratartunta. Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Suomen turvallisimmaksi toimistoksi sanotun Haltonin neuvottelutiloissa altistusriskiä on tehokkaan ilmanvaihdon lisäksi vähennetty pleksilaseilla, jotta hengitysilman aerosolit eivät leviä. Tarja Takki (vas) ja Anu Saxen istuvat lisäksi lomittain, eivät suoraan toisiaan vastapäätä. Kuva: Liisa Takala.

Koronavirustartunnan yhteydessä käytävä keskustelu on keskittynyt pitkälti pisaratartunnan mahdollisuuteen, kun samaan aikaan viruksen ilmavälitteisyys on jäänyt kokonaan pois tai sen painoarvo on ollut liian pieni.

”Ilmavälitteinen aerosolitartunta on yksi reitti infektioon. Aerosolit voivat jäädä ilmaan useiksi tunneiksi ja silloin puhutaan lisäksi mahdollisesti huomattavasti pidemmistä etäisyyksistä kuin muutamista metreistä”, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo kertoo.

Salon mukaan vaadittiin lähes 240 huippututkijan allekirjoittama vetoomus maailman terveysjärjestö WHO:lle, jotta ilmavälitteisyys otettaisiin paremmin huomioon pandemian torjunnassa. Tutkijat edustivat yli 30 eri maata. Vetoomus tehtiin viime kesänä.

”Viesti oli se, että ilmavälitteisyys voi olla jopa tartuntojen tärkein reitti ja aerosolitartunnan mahdollisuus pitää ottaa paremmin huomioon pandemian suitsimisessa.”

Tutkijoiden vetoomuksen jälkeen tilanne kehittyi parempaan suuntaan. Keskusteluihin alkoi nousta pisara- ja kontaktitartuntamahdollisuuden lisäksi myös ilmavälitteisyys ja keinot estää ilmavälitteistä tartuntaa.

”Kun koko paletti tartuntojen estämiseksi on käytössä, tartuntoja voidaan estää. Riittävän ilmanvaihdon avulla voidaan laimentaa sisäilman viruspitoisuutta ja tartuttavuutta. Lisäksi huomiota pitää kiinnittää esimerkiksi ilmanjakoon ja ilmanpuhdistukseen, sisäilman laatuun, ilmanvaihtolaitteiden käyttöön ja huoltoon sekä siihen, että uusia ohjeita ja määräyksiä pitää säännöllisesti tarkastaa, jotta käyttöön saadaan uusin tutkimustieto tartuntojen torjunnassa.”

Salon mukaan yhteiskunnan uudelleen avaamisen yhteydessä koko koronatorjunnan paletti pitää ottaa käyttöön. Palettiin kuuluu pisaratartunnan ja kontaktien vähentämisen lisäksi ilmavälitteisen tartunnan torjunta. Pisaratartuntaa estetään esimerkiksi maskien, etäisyyksien, käsihygienian, käytöstapojen, pintojen puhdistamisen sekä wc:n oikean käytön avulla. Ilmavälitteistä tartuntaa voidaan torjua riittävällä ilmanvaihdolla, hyvällä ilmanjaolla, ilmanpuhdistimien ja suodatuksen avulla, hyvällä tilasuunnittelulla, tauotuksilla ja jaksotuksilla sekä laitteiden oikealla ja riittävällä huollolla ja seurannalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vasta nyt herätään koronan tarttumiseen ilmankin välityksellä – ilmavälitteisyys on jäänyt pisaratartunnan varjoon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat