Kokeile kuukausi maksutta

Asuntosäätiön Kankainen: Kaavoitus keveämmäksi, ARA-tuotantoon tontteja ja lainavaltuuksia

Lisäksi kaavoitusta pitäisi tehdä entistä enemmän kumppanuuksien kautta, jolloin rakentamisen kustannustietous saadaan paremmin mukaan kaavaprosessiin.

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankaisen mielestä pääkaupunkiseudullakaan ei pitäisi hyväksyä pureskelematta asumisen korkeaa hintaa. Asialle on tehtävissä paljonkin, jos vaan halutaan, hän muistuttaa blogissaan.

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankaisten mielestä asumisen hintaa on saatava alaspäin varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa normaalilla palkkatyöllä ei ole enää varaa hankkia itselleen riittävän kokoista omistusasuntoa.

Tuoreessa blogissaan hän muistuttaa, että tilanteeseen voidaan vaikuttaa, jos siihen vain löytyy yhteistä tahtoa.

Ensimmäiseksi keinoksi hän nostaa kaavoituksen keventämisen, johon myös tuleva MRL-uudistus tähtää.

”Liian tiukka kaava aiheuttaa vaatimuksineen jopa useamman sadan euron lisäkulut neliölle ja on muistettava, että asukas maksaa kaikki kulut tavalla tai toisella. Tiukkuus hidastaa myös tuotantoprosessia”, Kankainen toteaa.

Kaavoitusta pitäisi hänen mielestään tehdä entistä enemmän kumppanuuksien kautta, jolloin rakentamisen kustannustietous saadaan paremmin mukaan kaavaprosessiin.

”Asuntosäätiön kokemuksesta voin kertoa, että kumppanuus tuo myös vastuun tullessaan”, Kankainen huomauttaa.

Esimerkkiä voi hakea Oulusta

Kuntien pitäisi myös satsata ARA-tuotantoon ja antaa nykyistä rohkeammin tontteja hyviltä paikoilta niin vuokra- kuin asumisoikeusasunnoille. Kolmantena keinona olisi lainavaltuuksien korottaminen ARA-tuotannolle, jotta siinä päästäisiin hallitusohjelman tavoitteiden mukaiseen 10 000 asuntoon vuodessa.

”Kyse on lopulta poliittisesta tahtotilasta. Kaavoitus ja tonttitarjonta ovat pitkälle kuntien päätettävissä olevia asioita. Kolmanteen keinoon vaikutetaan valtakunnan tasolla”, Kankainen toteaa blogissaan.

”Esimerkiksi Oulussa on aktiivisen tonttipolitiikan avulla pidetty huolta siitä, että vapaarahoitteisten ja ARA-tuotannon hinnat ovat lähellä toisiaan. Siksi pääkaupunkiseudullakaan ei pitäisi hyväksyä pureskelematta asumisen korkeaa hintaa. Asialle on tehtävissä paljonkin, jos vaan halutaan”, Kankainen toteaa blogissaan.

Asuntosäätiö on yksi suurimpia kotimaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Sillä on lähes 18 000 aso-, vuokra- ja omistuskotia eri puolilla Suomea. Vuosittain se käynnistää noin 400 uuden asunnon tuotannon.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntosäätiön Kankainen: Kaavoitus keveämmäksi, ARA-tuotantoon tontteja ja lainavaltuuksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat