Kokeile kuukausi maksutta

Fingrid ja CGI kehittävät datahubin tulevaisuuden sähkömarkkinoita varten

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ja it-jätti CGI kehittävät tiedonvaihtojärjestelmää eli datahubia, joka tekee mahdolliseksi uudenlaiset energiayhteisöt taloyhtiöille esimerkiksi aurinkoenergian käyttöä varten.

Kauppakeskus Sello toimii kantaverkkoyhtiö Fingridin varavoimalaitoksena sähkön kysyntäpiikeissä. Kauppakeskus sijaitsee Espoon Leppävaarassa. Kuva: Siemens

Datahub on tiedonvaihtojärjestelmä ja sen tarkoitus on valmistua vuonna 2023. Uudistusten ansiosta esimerkiksi taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisöjä, joiden ansiosta esimerkiksi aurinkoenergiaa voidaan käyttää asuntojen sähköntarpeissa aiempaa joustavammin.

Lisäksi tehdään siirtymä vartin tasejaksoon, jotta energian tuotannon ja kulutuksen tasapainotus toimisi luotettavasti markkinahintojen ohjaamana.

Suomessa otetaan helmikuussa 2022 käyttöön sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub, johon tallennetaan tietoja Suomen 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Järjestelmää ylläpitää Fingrid Datahub oy, ja sen kautta välitetään laajasti sähkömarkkinatietoa.

Tiedonvaihtojärjestelmän jatkokehitystarpeet johtuvat energiamarkkinoiden sääntelystä, ja niihin kuuluvat energiayhteisöt ja vartin tasejakson käyttöönotto. Suurten datamäärien hallitsemiseksi datahubin toteutuksessa käytetään CGI:n kehittämän CMS-ratkaisun (Central Market Solutions) viimeisintä versiota.

”Vuonna 2023 kuluttajille avautuu mahdollisuus perustaa energiayhteisöjä. Ne ovat kiinteistön sisäisiä, vapaaehtoisia yhteenliittymiä, jotka tuottavat esimerkiksi uusiutuvaa energiaa yhdessä, ja haluavat käyttää tuotetun energian yhteisön jäsenten hyväksi. Energiayhteisöt lisäävät näin asiakkaiden vaihtoehtoja tuottaa ja kuluttaa eri tavoin tuotettua energiaa”, Fingrid Datahubin johtaja Pasi Aho kertoo.

”Datahubin seuraava versio valmistuu tammikuuhun 2023 mennessä. Kehitystyö valmistuu syksyllä 2022, jonka jälkeen aloitetaan testaukset Suomen energiatoimialan kanssa”, johtaja Riku Rokala CGI:ltä sanoo.

Energiamittausta yhä tiukemmissa jaksoissa

Tällä hetkellä Euroopassa kasvaa sähköntuotanto, joka on riippuvaista sään vaihteluista. Samaan aikaan perinteinen sähköntuotanto, jota voidaan tarpeen mukaan säädellä, vähenee.

Tämän vuoksi Suomessa ja koko Euroopassa siirrytään lyhyempään, vartin taseselvitysjaksoon. Kun energiamittausta tehdään jatkossa nykyisen tunnin sijaan vartin jaksoissa, voidaan sähköenergian hintaa arvottaa tarkemmin, edistää investointeja uuteen teknologiaan sekä lisätä kustannustehokuutta.

”Datahubin päivitysten ansiosta kuluttajalta voidaan kerätä tuntilukemia ja muuntaa ne vartin kulutuslukemiksi, kunnes kuluttajien sähkömittarit aikanaan uusitaan. Siihen asti datahub vastaa lukemien konvertoinnista. Näin mahdollistetaan tehokas taseselvityksen siirtyminen varttiin vuoden 2023 alusta”, Aho sanoo.

Ahon mukaan sähkömarkkinamalli on päivitettävä yhteensopivaksi uuden tuotantorakenteen kanssa, jotta energian tuotannon ja kulutuksen tasapainotus toimisi luotettavasti markkinahintojen ohjaamana.

”Vartin tasejakso tukee myös energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista kustannustehokkaasti.”

CGI:n Rokalan mukaan Suomen hanketta seurataan ympäri maailmaa myös muissa CGI:n toimintamaissa.

”Suomi on yksi kansainvälisistä edelläkävijöistä tällä saralla”, Rokala sanoo.

Tilauksen arvo CGI:lle on noin 6 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fingrid ja CGI kehittävät datahubin tulevaisuuden sähkömarkkinoita varten”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat