Kokeile kuukausi maksutta

Fingridiltä tulossa 2 miljardin verkkoinvestoinnit – taustalla kulutuksen kasvu ja päästötön energiantuotanto

Fingridin mukaan käynnissä on työmäärältään kaikkien aikojen verkkorakennusbuumi.

Verkonparannusta tarvitaan lähivuosina myös pääkaupunkiseudulla, jonne on tulossa sähkönsyöttöön 100 miljoonan euron investoinnit.

Fingrid kertoo investoivansa Suomen kantaverkon sähköverkkoihin ja sähköasemiin tällä vuosikymmenellä ennätykselliset kaksi miljardia euroa. Taustalla on tavoite ilmastoneutraalista Suomesta vuonna 2035, mikä lisää päästöttömän sähkön tuotantoa ja kulutusta merkittävästi.

Vielä viime keväänä investointien kokonaissummaksi arvioitiin noin 1,4 miljardia euroa. Nyt budjettia paisuttaa etenkin tuulivoiman ennakoitua voimakkaampi kasvu.

”Olemme saaneet kymmenien tuhansien megawattien edestä tuulivoiman liityntäkyselyjä, joista lähivuosina toteutuu tuhansia megawatteja. Vastaamme asiakkaiden tarpeisiin ja varmistamme, että kantaverkko ei rajoita Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista”, kantaverkon suunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo Fingridistä sanoo.

Yksi hinta-alue edellyttää investointeja

Suomi on pysynyt yhtenä sähkömarkkinoiden hinta-alueena. Tilanteen ylläpitäminen edellyttää kuitenkin Fingridin mukaan merkittäviä investointeja kantaverkkoon. Sen ensimmäisenä vaiheena on Metsälinja-voimajohto, joka kulkee Oulun seudulta Keski-Suomeen.

Suunnitteilla on myös Oulusta Lappeenrantaan kulkevan Järvilinja-voimajohdon vahvistaminenMetsälinjan, Järvilinjan ja muiden voimajohtohankkeiden ohella Fingrid rakentaa ja uudistaa lukuisia sähköasemia ympäri maata. Lisäksi kantaverkon rajasiirtoyhteyksiä vahvistetaan.

”Käynnissä on työmäärältään kaikkien aikojen rakennusbuumi. Tämä haastaa oman organisaatiomme lisäksi myös verkkoa rakentavat yhtiöt”, Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri huomauttaa.

Vuositasolla Fingridin investoinnit ovat noin 200 miljoonaa euroa ja summa koostuu kymmenistä projekteista ympäri Suomen. Valtaosa kantaverkkoinvestoinneista on uudisrakentamista, loput vanhan verkon perusparantamista.

Alkaneen vuosikymmenen investoinneista pohjoinen-etelä -yhteyksien vahvistamiseen arvioidaan kuluvan 550 miljoonaa euroa, tuulivoiman liittämiseen 450 miljoonaa, rajasiirtoyhteyksiin 300 miljoonaa ja pääkaupunkiseudun sähkönsyöttöön 100 miljoonaa. Uusia sähköasemia rakennetaan 30 kappaletta.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Fingridiltä tulossa 2 miljardin verkkoinvestoinnit – taustalla kulutuksen kasvu ja päästötön energiantuotanto”

  1. Onko sitä harkittu, että Suomi ei olisikaan yhtä hinta-aluetta? Ruotsissa on neljä hinta-aluetta ja Tanskassa kaksi. Norjassakin hinta-alueita on useampia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat