Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin tuleva pormestari ei lämpene Malmin lentokentän kansanäänestykselle –”Olennaisimmat päätökset on tehty ja kuntademokratia on toiminut”

Juhana Vartiainen (kok.) toivoo myös lisäselvityksiä keskustatunnelista.

Helsingin todennäköinen tuleva pormestari Juhana Vartiainen. Kuva: Kimmo Räisänen / HS

Helsingin todennäköinen seuraava pormestari Juhana Vartiainen (kok.) toivoo, että vääntö Malmin lentoaseman rakentamisen ympärillä loppuisi.

”Pidän todennäköisenä ja toivon, että sinne rakennetaan uuden tekniikan ja uusien kaupunkisuunnittelun ihanteiden mukainen hieno kaupunginosa. Tämä on suuri mahdollisuus Helsingille”, hän sanoo.

Uusi kaupunginvaltuusto saa todennäköisesti käsiteltäväkseen kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Malmin kentän säilyttämisestä. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asuntorakentamisen mahdollistavat kaavat viime keväänä.

”Olennaisimmat päätökset on tehty ja kuntademokratia on toiminut. Kansalaisaktiivisuus on myöhässä siinä vaiheessa, kun alueelle on hyväksytty jo kaksi kaavaa”, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan Helsinki tarvitsee paljon uutta asuntorakentamista lähivuosina.

”Olemme vetovoimainen kaupunki ja tänne haluaa muuttaa enemmän ihmisiä kuin on asuntoja. Helpointa on rakentaa mahdollisimman paljon, jotta asuntojen hintojen kasvu hidastuu. Sille ei voi kuitenkaan koskaan tehdä niin paljon, että tilanteeseen voisi olla tyytyväinen”, Vartiainen sanoo.

Koronaviruspandemia paisuttaa huolta keskustan elinvoimasta

Kokoomus säilytti asemansa viime viikonlopun kuntavaaleissa suurimpana puolueena. Perinteisesti suurimman puolueen pormestariehdokkaasta on tullut pormestari, eli todennäköisesti tehtävään nousee nykyisin kansanedustajana toimiva Vartiainen.

Vielä toistaiseksi Vartiainen vastailee varovasti kaupungin kehittämistä koskeviin kysymyksiin. Hän sanoo olevansa viisaampi muutaman kuukauden kuluttua, eikä esimerkiksi ota kantaa Elielinaukion suunnitelmiin.

”Se on asiantuntijoiden ja lautakunnan asia, ja kun ehdotuksia tulee, katsotaan silloin. En yritä tässä vaiheessa markkinoida itseäni kaupunkisuunnittelun asiantuntijana.”

Vartiainen on nousemassa pormestariksi tilanteessa, jossa esiin on noussut huoli Helsingin keskustan elinvoimasta. Vartiaisen mukaan huoli on tällä hetkellä koronaviruspandemian vuoksi liioiteltu, mutta ei tuulesta temmattu, koska verkkokauppa ja palveluiden digitalisoituminen ovat muuttaneet ihmisten osto- ja asiointikäyttäytymistä kaikkialla.

”Useat kaupungit maailmassa miettivät tätä asiaa parhaillaan ja siihen palataan tarkemmin kaupunkistrategian yhteydessä. Hyvä saavutettavuus kaikilla kulkuneuvoilla, eli kevyellä liikenteellä, julkisilla ja autoilla on tärkeää. Samoin on työmarkkinoiden joustavuus.”

Viime vaalikaudella kaatui kokoomuksen Helsinkiin ajama keskustatunneli, joka olisi siirtänyt osan maanpäällisestä liikenteestä maanalaiselle liikenneväylälle. Vartiainen sanoo toivovansa, että tunnelista tehtäisiin uusia selvityksiä.

”Haluaisin nähdä, että erilaisia vaihtoehtoja otettaisiin vakavaan selvittelyyn ja niistä tehtäisiin kustannus-hyötyanalyysit”.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin tuleva pormestari ei lämpene Malmin lentokentän kansanäänestykselle –”Olennaisimmat päätökset on tehty ja kuntademokratia on toiminut””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat