Kokeile kuukausi maksutta

Saku Sipola: Vaikeuksista huolimatta Tampereen Areena valmistuu ajallaan

Teknologiayhtiö Uroksen saamalla kielteisellä julkisuudella ei ole vaikutusta SRV:hen. Areenan hallitus irtisanoi nimisopimuksen Uroksen kanssa torstaina.

Tampereen Kansi ja Areena-hankkeeseen kuuluva Topaasi sai ensimmäiset asukkaat syyskuussa. Kuva: Petri Huhtinen / Aamulehti

Rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola ei ole täysin tyytyväinen yhtiön heinä-syyskuun tulokseen. SRV:n liikevoitto painui miinukselle, ja liikevaihto supistui edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Sipolan mukaan kolmannen kvartaalin olisi pitänyt noudattaa alkuvuoden tahtia, mutta niin ei käynyt. Jo keväällä käynnistynyt materiaalien hintojen nousu sekä Tampereelle rakennettavan Kansi ja Areena -hankkeen heikko taloudellinen kehitys rokottivat SRV:n tulosta.

Toimitusjohtaja kuitenkin vakuuttaa, että haasteista huolimatta Tampereen Areena valmistuu aikataulussaan. Mutta kiirettä pitää. Hankkeen ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua tämän ja ensi vuoden aikana ja toisen vaiheen vuonna 2024.

YIT:llä tuli kaksi vuotta sitten kova kiire saada Pasilan Tripla valmiiksi aikataulussaan. Sipolan mukaan SRV:n tilanne ei ole sama. Kauppakeskusta ja areenaa ei voi hankkeina verrata toisiinsa.

”Kauppakeskuksessa tehdään loppuvaiheessa valtavasti muutostöitä valtavalle määrälle asiakkaita, Tampereen Areenassa ei. Mutta Areenassakin joudutaan yhteensovittamaan useita työvaiheita ja kun joku työvaihe on myöhässä, se heijastuu moneen muuhunkin.”

Tilannetta ei voi Sipolan mukaan verrata myöskään Helsingin Kalasataman Rediin, joka aiheutti SRV:lle isoja vaikeuksia aiemmin.

Haasteet Tampereen Areenan kokoisissa megahankkeissa kuuluvat Sipolan mukaan asiaan – kuten sekin, etteivät vaikeudet johdu yhdestä yksittäisestä asiasta vaan useasta, joista osa voi tulla yllätyksenä jopa kokeneelle rakentajalle.

”Hanke on edennyt pala kerrallaan ja sitä mukaa on selvinnyt, mikä siellä on tilanne”, Sipola toteaa.

Hän kiittää areenalla työskennelleitä siitä, miten hienoa työtä työmaalla on tehty haasteista huolimatta. Parasta aikaa työmaalla tehdään käyttöönottoon liittyviä testauksia.

Tampereen Areenan pääsponsori, teknologiayhtiö Uros on saanut roppakaupalla kielteistä julkisuutta viime viikkoina. Sipola kertoo seuranneensa yhtiön asioita lehdistä. Uroksen maine ja mahdolliset taloudelliset vaikeudet eivät vaikuta SRV:hen, mutta Sipola epäilee, että halliyhtiölle se on isompi harmi.

Samana päivänä kun SRV julkaisi heinä-syyskuun tuloksensa, Tampereen Monitoimiareenan hallitus tiedottikin irtisanoneensa areenan nimisopimuksen Uros-yhtiön kanssa. Jatkossa areena tunnetaan nimellä Tampereen Kannen areena.

”Merkittävästi enemmän asuntoja tulossa”

SRV:n tiedotteen mukaan yhtiö ei ole pystynyt aloittamaan perustajaurakoituja asuntohankkeita tervehdyttämisohjelman tavoiteaikataulun mukaisesti. Sipola tarkentaa, että kuluva vuosi on mennyt tavoitteiden mukaisesti, mutta että hankkeiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi tulevina vuosina.

Syyskuun lopussa SRV:llä oli myynnissä vain kahdeksan valmista asuntoa. Asuntomarkkina on käynyt kasvukeskuksissa vahvana koko korona-ajan.

”SRV:n rahoitusasiat ovat kunnossa ja aloitamme merkittävästi enemmän omaperusteisia asuntoja, mutta kuinka paljon, sen määrää markkinat”, Sipola toteaa.

Rakentaako SRV lisää omistusasuntoja Kalasataman torneihin? Sipola vastaa, että jokainen hanke katsotaan projekti kerrallaan. Kalasatamassa on tarkoitus aloittaa neljännen tornin rakentaminen vielä tänä vuonna ja siitä neuvotellaan parasta aikaa asuntosijoittajien kanssa.

Entä aikooko SRV osallistua kilpailuun Pasilan keskitornialueen rakentamista? Sipola vastaa, että ”harkitaan”.

Toimitilarakentamisessa logistiikka ja julkinen rakentaminen ovat käyneet hyvin, toimistot ja hotellit sen sijaan huonommin. Sipola kuitenkin näkee yritysten mielenkiinnon pikku hiljaa heräävän sekä uusien toimistojen rakentamiseen että vanhojen saneeraamiseen.

Myös hotelliala alkaa Sipolan mukaan uskoa taas tulevaisuuteen, vaikka kiinteistösijoittajat eivät vielä usko ihan yhtä paljon.

Koronarajoitusten purkaminen ylipäänsä on saanut ihmisiä tapaamaan enemmän toisiaan, mikä ilahduttaa myös SRV:n toimitusjohtajaa. SRV on voinut työmaillakin luopua maskivaatimuksesta ulkotiloissa.

Pieni huoli Sipolalla on siitä, miten nopeasti koronatilanne on heikentynyt Baltiassa.

”Toivotaan, ettei se laajasti vaikuta meihin”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saku Sipola: Vaikeuksista huolimatta Tampereen Areena valmistuu ajallaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat