Stara entisöi Hakaniemen kauppahallin yli satavuotiaat myyntikojut

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran puusepät kunnostavat nyt Hakaniemen kauppahallin toisen kerroksen myyntikojuja.

Hakaniemen kauppahalli. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Mika Ranta / HS

Alkuperäiset puiset myyntikojut vuodelta 1914 entisöidään kaupunginmuseon ohjeiden mukaan vanhaa kunnioittaen sekä perinteisin käsityömenetelmin että uuden tekniikan avulla.

Myyntikojujen huonokuntoiset tai puuttuvat osat korvataan uusilla puuosilla. Koristeelliset kojujen kyltit eli yläfrontit CAD-mallinnetaan ja uudet alkuperäisen mukaiset osat CNC-työstetään Staran konepajalla Toukolassa. Paneelit höylätään vanhojen mallien mukaan.

”Vaikka käytämme uusimpia työvälineitä, entisöimme kojut perinteisin käsityömenetelmin. Teemme esimerkiksi kaikki liitokset käsin tapittamalla. Alkuperäisestä ulkoasusta huolimatta vanhat kalusteet kätkevät jatkossa sisäänsä modernin talotekniikan”, Staran työnjohtaja Sean Sawkins sanoo tiedotteessa.

Vanhaa säilytetään niin paljon kuin mahdollista.

”Olemme poistaneet kalusteista esimerkiksi rikkinäisiä heloja, tankoja, kaiken maailman virityksiä, levytyksiä ja tyylistä poikkeavia panelointeja sekä paikanneet ajan saatossa tulleita kiinnitysjälkiä, lohkeamia ja läpivientien koloja.”

Toisen kerroksen myyntikojujen kunnostus valmistuu vuodenvaihteeseen 2021–2022 mennessä. Hallin ensimmäiseen kerrokseen Stara rakentaa kokonaan uudet myyntitiskit. Koko hallin remontti valmistuu kesällä 2022, ja myyntitilat avautuvat asiakkaille viimeistään syksyn 2022 aikana.

Vuonna 1914 rakennetun hallin peruskorjaus alkoi vuonna 2018. Rakennuksen koko talotekniikka uusitaan ja kellariin rakennetaan runsaat 900 neliömetriä lisää tilaa. Laajennettuna peruskorjatun kauppahallin kokonaispinta-ala on 4212 neliömetriä. Myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan sisääntuloluiskalla ja liikkumisen helppous huomioidaan niin hisseissä kuin saniteettitiloissakin. Remontin ajan kauppahalli toimii väistötilassa Hakaniementorilla.

Kauppahallin peruskorjauksen pääurakoitsija on rakentamispalveluliikelaitos Stara. Työn on tilannut Staralta kaupunkiympäristön toimiala. Kauppahallin puutiskit entisöivä Staran konepaja täytti tänä vuonna 90 vuotta. Hakaniemen hallin edellinen iso remontti tehtiin 50 vuotta sitten.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Stara entisöi Hakaniemen kauppahallin yli satavuotiaat myyntikojut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat