Kokeile kuukausi maksutta

Tällaiselta länsimetron jatkeen asemilla näyttää – taideteokset valmistuivat

Länsimetron uusien asemien taide on valmistunut. Jokaisella viidellä asemalla on aseman arkkitehtuuriin sopiva teos. Taiteen avulla halutaan lisätä asemien vetovoimaisuutta, viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta.

Leena Nion figuratiivinen teos ”Haavekuvia” Finnoon asemalla. Kuva: Kusti Manninen, Tunne Productions oy

Taideteokset edustavat taiteen eri muotoja. Aseman viihtyisyyden lisäämisen ohella taiteella on myös koko aseman suunnitteluun liittyviä tehtäviä – se parantaa metrossa suunnistamista auttamalla matkustajaa erottamaan asemat toisistaan. Teoksen on myös oltava helposti ylläpidettävä ja huollettava.

Teokset toteutettiin taiteilijoiden, arkkitehtien ja asemaurakoitsijoiden yhteistyönä osana asemien rakennusurakoita.

”On ollut hienoa olla mukana taidehankkeessa. Prosessi on ollut pitkä ja kiinnostava alkaen taiteilijavalinnoista ja päättyen teosten valmistumiseen. Yhteistyö asemien arkkitehtien kanssa on sujunut mallikkaasti”, hankkeen taidekoordinaattori Jaakko Niemelä kertoo tiedotteessa.

Teokset sijoittuvat pääosin asemalaiturille, jossa ne ovat nähtävillä myös metrojunasta.

”Pidimme tärkeänä saada länsimetron kakkosvaiheen asemille taiteen eri muotoja ja etsimme kultakin taiteilijalta uudenlaisia avauksia. Samalla teokset edustavat kiinnostavalla tavalla tekijöidensä muuta tuotantoa. On hienoa, että taide haluttiin tuoda näin merkittäväksi osaksi länsimetron Matinkylä–Kivenlahti-osuutta”, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sanoo.

Asemien taiteilijat ja teokset

  • Finnoo: Leena Nio, figuratiivinen teos ”Haavekuvia”
  • Kaitaa: Antti Tanttu, figuratiivinen ja graafinen teos ”Juurtuminen”
  • Soukka: Taneli Rautiainen, tilataideteos ”Sfäärit”
  • Espoonlahti: Hans Rosenström, valo- ja ääniteos ”Varjot veden pinnalla”
  • Kivenlahti: Kalle Mustonen, veistos ”Kulkijat”

Voit katsoa alla olevia kuvia suurempina, kun klikkaat kuvaa.

 

Lisää kuvia metroasemista on katsottavissa Länsimetron Flickr-galleriassa.

Tällä hetkellä Matinkylä–Kivenlahti-osuuden asemilla ja metrolinjalla on käynnissä eri järjestelmien toiminnallisuuden testaaminen erilaisissa poikkeustilanteissa. Liikenteen Matinkylästä Kivenlahteen arvioidaan alkavan vuoden 2023 aikana. Metroliikenne Matinkylään alkoi tasan neljä vuotta sitten 18.11.2017.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tällaiselta länsimetron jatkeen asemilla näyttää – taideteokset valmistuivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat