Jyväskylän kaupunki ostaa jälleen peruskorjattavan jäähallin – miljoonatappio halliyhtiön takauksista

Jyväskylän kaupunginhallitus on päättänyt, että kaupunki ostaa jääkiekkoseura JYP Jyväskylä oy:n ja Jykiä oy:n omistamat Jyväskylän Jäähalli oy:n osakkeet.

Uudistettava jäähalli on valmistuessaan aiempaa suurempi ja sinne mahtuu yli 6 000 katsojaa. Kuva: PES-Arkkitehdit

Jääkiekkoseuralle halliosakkeista maksetaan 400 000 euroa ja Jykialle 600 000 euroa. Jykia on entinen Jykes Kiinteistöt ja sen omistavat yhdessä Jyväskylän kaupunki (85 prosenttia) ja Laukaan (9) sekä Muuramen (6) kunnat.

Keskinäinen kiinteistöyhtiö Jyväskylän Jäähalli oy perustettiin vuonna 2008. Yhtiön toimialana on ollut omistaa ja hallita kilpajäähallirakennusta. Ennen kauppoja kaupunki omistaa halliyhtiöstä 44,4, Jykia Oy 33,3 ja JYP Jyväskylä  22,2 prosenttia. Kaupungin omistusosuus oikeuttaa jääalueiden, katsomo- sekä pesu- ja pukuhuonetilojen hallintaan ja Jykian omistusosuus jäähallin liike-, toimisto- ja ravintolatilojen hallintaan. Jypin osakashallinnassa on aitiotiloja.

Yhtenä osana Hippos-hanketta kilpajäähalli peruskorjataan ja laajennetaan jääurheilukeskukseksi. Valtuuston hyväksymän Hippos-hankkeen käynnistämisen periaatepäätöksen toimeenpanemiseksi jäähalliyhtiöön tehdään omistusjärjestelyjä.  Kaupungin vuoden 2022 talousarvioon on varattu osakkeiden ostamista varten määräraha.

Osakekauppojen ja jäähallirakennuksen myynnin jälkeen aloitetaan jäähalliyhtiön alasajon valmistelu. Kaupunki kirjaa takaustappion jäähalliyhtiön jäljelle jäävästä noin 3,2 miljoonan euron kaupungin takaamasta lainasta. Lisäksi yhtiön tulevasta alasajosta johtuen jäähalliyhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo kaupungin taseessa, yhteensä 1,8 miljoonaa euroa, alaskirjataan kaupungin tilinpäätöksessä 2021.

Edellisen kerran jäähallia peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 2008.  Hankkeen urakoi SRV.  Hankkeen kustannusarvio oli tuolloin 4,3 miljoonan euroa. Rakennuttajana jäähallihankkeessa toimi Jyväskylän Jäähalli oy. Yhtiö osti jäähallin kaupungilta 3 miljoonalla eurolla.

Jyväskylään nousevan liikunnan suurhankkeen kustannusarvioksi on vahvistettu 170 miljoonaa euroa. Vanha jäähalli linkittyy tähän kokonaisuuteen.

Uusi jääurheilukeskus muodostuu uudistettavan kilpajäähallin ympärille. Kilpa- ja tapahtuma-areenan ympärille rakennetaan kolme harjoitusjäätä, joista yksi on suunniteltu erityisesti taito- ja muodostelmaluisteluun ja vammaisurheilun käyttöön. Kilpajäähallin laajennuksella saavutetaan noin 5 500 hengen katsojamäärä jääurheilussa ja yli 6 000 hengen konsertti- ja tapahtumatoiminnassa. Kilpajäähalli tulee pääosin jääkiekon ja operaattorin kaupalliseen käyttöön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän kaupunki ostaa jälleen peruskorjattavan jäähallin – miljoonatappio halliyhtiön takauksista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat