Kokeile kuukausi maksutta

Osa lvis-asentajista joutuu koulun penkille, jos uusi toimintatapa työmailla yleistyy

Tulevaisuudessa osa talotekniikka-asentajista voi osallistua aiempaa tiiviimmin toteumamallin tekemiseen, jotta esimerkiksi hukkaa työmaalla saadaan vähennettyä. Uudistus olisi valtava muutos nykykäytäntöön verrattuna.

Sähköasentaja Janne Markkanen Kuopion yliopistosairaalaan työmaalla. Työmaan hyvä järjestys vähentää hukkaa, kun mestaa ei tarvitse ensin siivota edellisten töiden jäljiltä. Kuva: Pentti Vänskä

Aalto-yliopiston uuden tutkimusraportin mukaan talotekniikka-asentajien työajasta merkittävä osa tuhlaantuu muuhun kuin varsinaiseen asennustyöhön. Asentajat tekevät detaljisuunnittelua työmaalla ja yhteensovittavat töitä paikan päällä. Tutkimusraportti ehdottaa, että tämä vaihe pitäisi kehittää virtuaaliseksi ja tehdä ennen töiden alkamista.

Lue tästä mihin muuhun kuin varsinaiseen työhön talotekniikka-asentajien työaikaa kuluu.

”Asentajan tekemä asennustyön suunnittelu itsessään ei ole uusi asia. Niin sanottuja punakynäversioita on tehty jo pitkään työmailla. Asentajat ovat aina miettineet asennuksiin liittyviä ratkaisuja itsenäisesti”, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo.

Hokkasen mukaan asentajalähtöinen suunnittelu on terminä hieman hankala.

”Se kuulostaa varmasti asentajan korvaan pelottavalta ja vastuulliselta. Jatkossa tätä pitää toimialan sisällä pureskella ja määrittää tarkemmin, mitä asialla oikeasti tarkoitetaan.”

Säädösten mukaan erilaisten taloteknisten suunnitelmien tekeminen vaatii kelpoisuuden, jota asentajilla ei yleensä ole. Jo muutostenkin tekeminen edellyttää toimivaltaa, jota urakoitsijoilla ei itsestään selvänä yleensä ole.

”Asiasta pitää keskustella laajemmin, koska se todellakin edellyttää isompien prosessien uudelleen määrittämistä.”

Lausuntokierroksella juuri ollut kaavoitus- ja rakentamislain ehdotus sisältää vaatimuksen suunnitelma-asiakirjojen muuttamisesta rakentamisen aikana koneluettavaksi toteutumamalliksi.

”Kaikilta asentajilta sen tekemistä ei tulla edellyttämään. Tämän hetkisten arvioiden mukaan riittää, että osa asentajista koulutetaan toteumamallin tekemiseksi.”

Hokkasen mukaan tarvittava lisäkoulutus voidaan järjestää niille asentajille, joita asia koskisi.

”LVI-alan tutkinnoissa on jo nyt valmiina tarvittavat vaatimukset valinnaisina ja oppilaitosten mahdollisuudet tarjota työn ohessa tapahtuvaa koulutusta ovat hyvät”, Hokkanen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Osa lvis-asentajista joutuu koulun penkille, jos uusi toimintatapa työmailla yleistyy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat