Kokeile kuukausi maksutta

Paljon kiistellystä sisäilman toksisuustestistä saatiin ehkä läpimurto

Tutkijat ovat kiistelleet kymmenen vuotta sisäilman toksisuustestin luotettavuudesta. Kun alan yhteinen hanke Toxtest päättyi vuonna 2012 epäonnistumiseen, jakautui tutkijapiiri kahtia. Nyt näyttää, että toksisuustesti voisi sittenkin toimia.

Koulujen sisäilmaa parannetaan muun muassa ilmanvaihtojärjestelmin. Kuva: Sami Kero HS
Lääketieteen lisensiaatti Janne Salinin tammikuussa Oulun yliopistossa julkaistussa väitöskirjassa selvitettiin luokkahuoneesta solukokeilla mitatun toksisuuden yhteyttä opettajien rakennukseen liittyviin oireisiin. Tilastoanalyysien mukaan sisäilman mikrobien ja pölyn toksisuudet olivat merkittäviä rakennukseen liittyvien oireiden riskitekijöitä. Vastaväittäjänä oli professori Tuula Putus.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Paljon kiistellystä sisäilman toksisuustestistä saatiin ehkä läpimurto”

  1. Terveet Tilat -ohjelmassa on päivitetty nettiin ohjelmassa tehdyt tutkimukset ja taustaselonteot. Mukana on uutena muun muassa erinomaiset rakennusfysiikan oppimateriaalit insinööriopetukseen. Toksisuusmittauksista ohjelma viittaa yhä Duodecim-lehden artikkeliin vuodelta 2019, joka kertoo miksi toksisuusmittauksia ei voi käyttää. Keskustelu aiheesta varmaan siis jatkuu, vaikka tiedeyhteisö onkin sisäilma-asioissa aika vahvasti jakautunut. Joku voisi jopa sanoa, että alalle on muodostunut omat isommat ja pienemmät kuplansa. Tiede kehittyy parhaiten, kun nämä kuplat puhkaistaan ja tutkimustuloksia haastetaan tai vahvistetaan jatkotutkimuksissa ja kuplarajat ylittävissä vertaisarvioinneissa. Ja vaikka suomalaiset ovatkin hometutkimuksissa pitkäaikaisimpia pioneereja, kannattaa katsoa myös miten muissa meihin verrattavissa asioissa näitä mittauksia tehdään. Minulla ei ole viimeisintä tietoa, mutta seminaareista olen saanut sen kuvan, että monissa maissa on palattu yksinkertaisiin perusasioihin loputtomalta tuntuvan mikrobin metsästämisen sijaan.
    https://www.duodecimlehti.fi/duo14873

Viimeisimmät näkökulmat