Kokeile kuukausi maksutta

Mikkelissä rakennetaan kerrostalo ekotehokkaalla betonilla – Onko tässä yksi lääke rakentamisen päästöongelmaan?

Rakennusliike Olan uudesta kerrostalosta tulee kenties Suomen ekologisin, koska sen kaikki rakenteet tehdään Suutarinen yhtiöiden kehittämällä ekotehokkaalla betonilla.

Rakennusliike Ola Oy rakentaa tulevan vuoden aikana Mikkelin Likolammen rantaan kerrostalon, jossa on 26 asuntoa. Kerrostalon valmisbetoni valmistetaan hiilidioksidipäästöiltään erittäin vähäpäästöisellä reseptillä, jolla ekotehokas, syksyllä lanseerattu Suutarisen uutuusbetoni on valmistettu.

Reilun vuoden päästä valmistuva rakennus on Suomen ensimmäinen kokonainen kerrostalo, jonka betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksipäästöt. Betonin raaka-aineina ovat vähäpäästöinen Finnsementin Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, entistä pienempi veden määrä ja uudentyyppinen kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on myös vain noin neljäsosa tavanomaiseen kiihdyttimeen verrattuna.

Erityisesti suurten elementtien, joita esimerkiksi kerrostaloon tarvitaan noin 200 kappaletta, kehittäminen on vaatinut sekä betonin reseptien osaamista että tuotannolta edistyksellisiä ominaisuuksia. Myös kerrostalon väestönsuojan betonielementit valmistetaan ekotehokkaalla reseptillä.

”Hiilijalanjälki vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin. Haluamme olla etulinjassa ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa asumisratkaisujen kautta ihmisten omiin päästökertymiin”, sanoo rakennusliike Olan yrittäjä, työpäällikkö Olli Heinikainen.

Suutarinen yhtiöt käytti ensimmäisenä koko maassa ekotehokasta, Finnsementin vähäpäästöiseen Kolmossementtiin ja Suutarinen yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Timo Suutarisen kehittämään reseptiin perustuvaa betonia viime vuonna uuden varastonsa perustuksiin. Uutuusbetonin ominaisuudet ovat osoittautuneet laadukkaiksi ja samaa reseptiä jatkokehitettiin myös elementteihin sopivaksi SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.

”Suutarinen yhtiöt on vienyt rohkealla kehitystyöllään ekotehokkuuden betonielementtien tuotantoon asti ja nyt niillä nousee kerrostalo. Olen iloinen, että kotimaisessa betoniteollisuudessa on yritys, joka uskaltaa viedä ekotehokkuutta juhlapuheista käytäntöön saakka”, Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso sanoo.

”Ekotehokkaan betonin tuotanto vaatii tehtaalta edistyksellisiä ominaisuuksia ja paljon reseptiikan osaamista. SBS-betoni voi, Timo Suutarisen ammattitaidolla, tarjota niitä molempia, ja se on meidän vahvuutemme”, tehtaanjohtaja Janne Vilve sanoo.

Lue lisää Rakennusliike Olasta: Rakentajan laatuohje: ”miehiä saa töihin kolmeen vuoroon, mutta betoni kuivuu yhdessä vuorossa”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikkelissä rakennetaan kerrostalo ekotehokkaalla betonilla – Onko tässä yksi lääke rakentamisen päästöongelmaan?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat