Kokeile kuukausi maksutta

Rakentajan laatuohje: ”miehiä saa töihin kolmeen vuoroon, mutta betoni kuivuu yhdessä vuorossa”

Mikkeliläisen Rakennusliike Olan toimitusjohtaja Olli Heinikaisen, 58, näkemyksiä yrittämisestä ja omien työntekijöiden merkityksestä kannattaa lukea.

Rakennusliike Olan toimitusjohtaja Olli Heinikainen. Kuva: Mikko Kortelainen

Yritys tekee asuntoja omilla miehillä, puheessa vilahtaa yhteiskuntavastuu ja juniorit hyötyvät yrityksen voitoista.

”Pääsääntö on, että teemme omilla miehillä kaikki, mikä vain pystytään ja on järkevää. Me haluamme olla rakennusliike”, Heinikainen sanoo pienessä toimistossa Mikkelin keskustassa, Maaherrankadulla. Aikaisemmin siinä toimi hänen isänsä divari.

”Isä lopetti divarin, kun ei jaksanut opetella euroilla laskemista. Minä perustin rakennusliikkeen vuonna 2002”, Heinikainen kertoo.

”Motiivi on työllistää vakioporukka”

Yrityksen toiminta alkoi projektinjohtomallilla toteutetulla liiketilan rakentamisella. ”Silloin ei ollut rahaa kuin projektinjohtomallilla rakentamiseen. Sen jälkeen emme ole tätä mallia käyttäneet.”

Nyt Heinikaisella on kymmenen miestä töissä.

”Motiivini on työllistää vakiporukka. Työntekijät ovat nuoria miehiä, joilla on lapsia ja asuntovelat. Tavoitteeni on tasainen työllisyys. Jonkinlaista yhteiskuntavastuutakin pitää kantaa”, Heinikainen sanoo.

Nuorten työntekijöiden joukossa on yksi kokenut puuseppä tekemässä viimeistelytöitä. ”On tärkeää, että porukka sopii koppiin.”

Yritys on saanut riittävästi työntekijöitä, joskin välillä se on ollut hakemista. Tulijat ovat etupäässä tuttuja. Paluumuuttajiakin on.

”Yhdessä vaikeassa tilanteessa parhaat miehet lähtivät muualle töihin ja sanoivat minulle, että järjestä lopuille töitä. Tilanteen parannuttua he palasivat takaisin”, Heinikainen kuvailee ilmapiirin merkitystä.

Heinikainen järjestää 5-6 saunailtaa vuodessa. ”Siellä puhutaan muutama minuutti asiaa, ne ovat ratkaisevia minuutteja. Kaikki ovat rakennusalalla arkoja ja pelokkaita miehiä, vaikka heitetään kovaakin läppää. Oikea keskustelu on melko harvinaista.”

Työntekijöiden peruspalkka määräytyy alan normien mukaisesti, mutta onnistumiset palkitaan oman bonusjärjestelmän kautta.

Kritiikkiä rakennusaikojen lyhentämiselle

Yritys rakentaa etupäässä asuntoja. Kohteiden koko vaihtelee tontin mukaan. Pienimmässä kohteessa on ollut seitsemän asuntoa, isoimmassa 38. Kerrostalokohteita on vasta kolme, kun sopivia tontteja ei ole ollut tarjolla.

Kaksi viimeistä kohdetta on rakennettu kaupungin tarjouskilpailuista voitetuille tonteille. Rivitaloja on rakennettu omille ja vuokratonteille.

Asuntomessut eivät osuneet yhtiön profiiliin.

”Meidän profiili on matalampi. Pyrimme tekemään hyviä, asuttavia asuntoja. Ulkonäkö ei ole lähtökohta, silti tulee hyviä ja asuttavia taloja.”

Yritys rakentaa pelkästään Mikkeliin. Asuntojen ostajia tulee myös kaupungin ulkopuolelta.

Heinikainen on koulutuskeltaan rakennusinsinööri. Hän arvostaa koulutuksen käytännönläheisyyttä. Hän hämmästelee ”pukumiesten kehitysohjelmia”, joilla esimerkiksi lyhennetään asuntokohteiden rakennusaikoja.

”Miehiä saa töihin kolmeen vuoroon, mutta betoni kuivuu yhdessä vuorossa. Me käytämme asuntokohteeseen perustusvaiheesta lähtien 14 kuukautta. Kuusikerroksista asuintaloa ei pysty rakentamaan kahdeksassa kuukaudessa”, Heinikainen sanoo.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Heinikainen oli 20 vuotta YIT:llä ja vuoden Lemminkäisellä. Hän veti työpäällikkönä Kuopiossa ja Mikkelissä isoja hankkeita.

Heinikainen on sielultaan rakentaja.

”Tämä on elämäntapa, en usko, että tätä voi rahasta tehdä. On niin mukava, kun pystyy ratkaisemaan vaikean ongelman. Kun pärjää, niin olo on kuin urheilussa maaliin tullessa. Teen tätä rakkaudesta lajiin. Eikä yrittäjänä tarvitse selitellä kenellekään. Menee vaan peilin eteen ja vilkaisee”, Heinikainen sanoo.

Yrittämisen pitää kuitenkin olla kannattavaa. ”On helpompi toimia, kun rahapussi on kunnossa. Yritys ei ole tehnyt yhtään tappiovuotta 15 vuoden historiansa aikana.

Osa voitoista junioreiden tukemiseen

Ola tekee 2-4 miljoonan euron liikevaihtoa. Yrityksellä ei ole velkaa. Heinikainen omistaa firman kokonaan. Tulos vaihtelee vajaan 100 000 euron ja puolen miljoonan euron välillä. Voittojen käyttö ei ole aivan tavanomaista.

”Yritys on laittanut parhaimmillaan kolmasosan tuloksesta junioritoimintaan. Jääpalloon, jalkapalloon, jääkiekkoon”, Heinikainen sanoo. Esimerkiksi jääpallokouluun yritys ostaa vuosittain mailat ja muut pelivehkeet.

Urheilun tukeminen on osa Heinikaisen pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen.

”Haluan antaa myös vähävaraisille mahdollisuuden urheiluun, jotta harrastaminen ei kaadu rahan puutteeseen. Sillä saan myös ystäviä, ja äideiltä halauksia kentän laidalta. Itseni takia minä tämän teen. Siitä tulee hyvä olo.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 16 kertaa

16 vastausta artikkeliin “Rakentajan laatuohje: ”miehiä saa töihin kolmeen vuoroon, mutta betoni kuivuu yhdessä vuorossa””

 1. Miksi sitten alalla on alettu sähläämään ?
  Joku muu kuin Heinikainen, jonka arvot niin ihmisten kuin kalenterin suhteen ovat kristallinkirkkaat, vastatkoon.

 2. Se on se ihmisten ahneus ja kiire. Heti tänne ja nyt. Vuokratalojen rakennuttajat haluaa pennit pyörimään mahollisimman nopeasti että, sioittajat poliitikkoja ja heidän häntäileviä rahastot, saavat maksomus voiton, olkoonkin että, joidenkin perheiden tai yksin eläjien, jotka kuitenkin käy eriasteisissa töissä mutta, palkoista ei jää vuokrien jälkeen kuin, makarooni rahat. No. Asumistuet ja muut lisät saadaan valtiolta kun, oikein huonolta näyttää. No mihin ne tuet menee lopulta? Valtion pussista kupataan suoraan tukien muodossa, korotettujen vuokrien ja sähkölaskujen myötä. No ketkä näitä asumisen muotoja mahdollistaa. Rakennuttajat ja sähköyhtiöt. Joissakin tapauksissa, omistajat on ulkomailla. Garuna… siellä lämmittää austraaliassa kummasti kun, täällä on 35 astetta pakkasta.

 3. Se kiire se ahneus se osaamattomuus. Tekee niitä hometaloja kun sellaset suunnittelee aikataulun jotka ei tiedä edes betonin kuivumisajoista mitää.

 4. Nostan hattua Olalle !

  Entinen yrittäjä

 5. Näin se oli kun aloitin 45v sitten raksahommat. Firmoilla oli omat miehet/naiset siivoojasta peltiseppään. Tuli 90-luvun lama ja kaikki työt alettiin ulkoistaa, urakkakilpailut vedettiin niin tiukalle, että paskat oli tulla housuun. Nostan hattua ollille. Hyvää jatkoa sinulle.

 6. Tolkun mieheltä vaikuttaa tämä Heinikainen. Junioriurheilun tukeminen hieno yksityiskohta toiminnassa.

 7. Ihana kuulla olevan vielä kunnon rakentajia, jotka kantaa vastuun.
  Tsemppiä Olalle.

 8. Näen itseni joskus tulevaisuudessa omakotitalon rakennuttajana, toivottavasti saan tämän kaltaisen firman auttamaan rakentamisessa. Liikaa on kiireessä kustu että koko projekti pelottaa jo valmiiksi, varsinkin kun en rakennusalan koulutusta omista. Hieno ajatus myös tuo junioriurheilun tukeminen, hyvää jatkoa sinne Mikkeliin!

 9. Hieno kuulla että tänä päivänä on vielä omat äijät firmalla tulee laatua tsemppiä jatkoon

 10. Hyvä Ola !On hienoa että on joku kunnon työnantaja joka pitää huolen omista miehistään.

 11. Peukku ylös tälle avaukselle ja Ollille. Toivottavasti pystyt jatkamaan tuolla tiellä yrityksen kanssa ja tämä toimii erinomaisena markkinointivalttina ulospäin. Yhteisöstä huolehtiminen juniorien tukemisen sekä oman henkilöstön ylläpitämisen kautta ja laadun tekeminen läpimenoajoista joustamatta johtaa todennäköisesti pienenpiin takuukorjausmääriin. Täytyy todeta että jos itse ostaisin kämpän Mikkelin alueelta niin katsoisin ekana olisiko Olalla tarjottavaa.

 12. Siinä on yrittäjä joita tähän maahan tarvittaisiin lisää

 13. Hienoa Ola. Arvostan suuresti tapaasi toimia. Onnea ja menestystä.

 14. Ratkaisun avaimet ovat viime kädessä tilaajilla. Toivottavasti viisaita tilaajia löytyy niin paljon, että tällaiset urakoitsijat yleistyvät. Sitä saa mitä tilaa. Sitä, että töitä teetetään erikoisurakoitsijoilla (ennen aliurakoitsija), en osaa nähdä lähtökohtaisesti huonona, kunhan tavoitteena ei ole kilpailuttaa hintaa pohjalle. Erikoistuneilla urakoitsijoilla voi olla omia miehiä parempaa osaamista ja kalustoa, ainakin erikoisempiin töihin.

 15. Kun 45 v sitten nuorena ylioppilaana nousin 1.kerran kerrostalon holville, rakennusaika oli 8 kk. Kun lopettelin rakennuttamisen, rakennusaika oli 12-18 kk. En näe rakennusajassa mitään lyhentymistä; Olakin on jo sen verran iällä, että tietää tämän totuuden. Ja mikä ihmeen slogan on, että miehiä saa kolmeen vuoroon, mutta betoni kuivuu vain yhdessä vuorossa? Betoni kuivuu sopivissa olosuhteissa 24 h vuorokaudessa. Mutta ei betoni kuivu, jos se saa koko ajan vettä tai ympärillä oleva ilman kosteus/lämpötila on sopimaton. Vain lämmitys ja tuuletus kuivaavat rakennuksia; tarvitaan myös lämpötilaeroa. Rakennus kuivuu ulospäin.

 16. Puukerrostaloissa on nopea valmistumisaika, ja vuorotyötahti, betoni on kuivattu tehtaalla. Tulee kylmä hiki betonimylläreille.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat