Kokeile kuukausi maksutta

Nordea: Suomalaiset asuntovelalliset ovat muita eurooppalaisia alttiimpia korkojen nousulle

Suomessa asuntovelalliset kantavat huomattavasti keskimääräistä eurooppalaista kotitaloutta suurempaa korkoriskiä, varoittaa Nordean tuore asuntomarkkinakatsaus.

Kuva: Rio Gandara / HS

Nordean mukaan suomalaisten kotitalouksien asuntolainat ovat lähes kokonaan vaihtuvakorkoisia eikä kiinteiden korkojen osuus ole meillä merkittävästi muuttunut 2000-luvun aikana. Euroalueella sen sijaan vaihtuvakorkoisten asuntolainojen osuus on laskenut tasaisesti 2010-luvulla, ja erityisesti Keski-Euroopassa asuntolainojen sitominen kiinteään korkoon on huomattavasti suositumpaa kuin pohjolassa. Euroalueen asuntolainoista yli 80 prosenttia on kiinteäkorkoisia, joten Suomessa asuntovelalliset kantavat huomattavasti keskimääräistä suurempaa korkoriskiä.

Toisaalta suomalaiset kotitaloudet ovat todennäköisesti eurooppalaisia verrokkejaan ahkerampia ottamaan erillisiä korkosuojauksia asuntolainoihin. Erillisten korkosuojien käyttö ei silti selitä kokonaan kiinteäkorkoisten lainojen matalaa osuutta.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut viime vuosina keskimääräistä eurooppalaista kotitaloutta korkeammaksi, mikä lisää korkomuutosten vaikutusta. Euroalueen keskimääräisellä kotitaloudella on velkaa suunnilleen käytettävissä olevan vuositulon verran, kun Suomessa velka-aste on noussut 118 prosenttiin tuloista vuonna 2020 (ei sisällä taloyhtiölainoja). Tosin muissa Pohjoismaissa kotitalouksien velkaantuminen on selvästi vielä Suomeakin korkeampaa.

Kotitalouksien korkomenot vastaavat tällä hetkellä noin 1,3:a prosenttia suomalaisten käytettävissä olevista tuloista. Yhden prosenttiyksikön nousu korossa tuplaisi asuntovelallisten korkomenot, jos korkojen nousuun ei ole varauduttu esimerkiksi korkosuojauksen avulla. Lainamarginaalit ovat tosin Suomessa Euroopan matalimpia, mikä osaltaan pitää suomalaisten korkomenot maltillisina, vaikka korot hieman nousisivatkin.

Nordea varoittaakin, että suomalaiset kotitaloudet ovat muita eurooppalaisia alttiimpia korkojen nousun vaikutuksille. Korkojen nousu ei vaikuta olemassa olevien kiinteäkorkoisten lainojen korkomenoihin, mutta korkeammat korot näkyvät uusissa kiinteän koron asuntolainoissa. Uuteen asuntolainaansa kiinteän koron valitseville korkokäyrän jyrkentyminen näkyy jo nyt, kun korkojen nousu on ollut markkinoilla alkuvuonna vauhdikkaampaa euroalueella pidemmissä lainoissa kuin lyhyissä. Historian valossa sekä lyhyemmät viitekorot että pitkät korot ovat edelleen hyvin matalia, eikä markkinahinnoittelun perusteella odoteta usean prosentin lainakorkojen nousua. Riskit korkojen odotuksia suurempaankin nousuun ovat silti olemassa, jos inflaatio osoittautuu pysyväksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nordea: Suomalaiset asuntovelalliset ovat muita eurooppalaisia alttiimpia korkojen nousulle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat