Kokeile kuukausi maksutta

Valesokkelin korjaaminen on usein liian kallista, siksi tarvitaan kompromisseja

Jos pitäisi nimetä merkittävin tänäkin päivänä kiusaava tyyppivika, kärkisijalle pääsee valesokkeli. Esimerkiksi Oulun rakennusvalvontaan tulevista kosteusvauriokorjausten lupahakemuksista ne muodostavat isoimman ryhmän.

Valesokkeli laskee aina talon arvoa. Siksi kalliita korjauksia tehdään silloinkin, kun se ei olisi tarpeen. Kuva Jouni Rautio.
Valesokkelitaloja ehdittiin rakentaa lähes 170 000. Pääosa niistä on pien- ja rivitaloja, mutta joukossa on myös kouluja, kunnantaloja ja päiväkoteja. 1970-luvun pien- ja rivitaloissa valesokkeli oli jopa puolessa taloista. Vaikka vain neljäsosa valesokkelitaloista korjattaisiin kalleimmalla ja turvallisimmalla vaihtoehdolla eli kengittämällä, olisi kyse miljardiluokan urakasta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valesokkelin korjaaminen on usein liian kallista, siksi tarvitaan kompromisseja”

Viimeisimmät näkökulmat