Kokeile kuukausi maksutta

Viisaat kypärät yhteen -turvallisuusviikko muistuttaa työturvallisuuden tärkeydestä

Täällä viikolla vietettävän rakennusalan työturvallisuusviikon teemana on Viisaat kypärät yhteen. Jo yhdeksättä kertaa vietettävän viikon tärkein muistutus koskee sitä, että jokaisen pitää päästä joka päivä töistä terveenä kotiin.

Rakentamiseen liittyy riskejä, kuten esimerkiksi kuvassa elementtien nostoihin. Kuva: Liisa Takala
Kuuntele juttu

Teemaviikon aikana järjestetään seminaareja, yritystapahtumia ja turvapuistovierailuja ympäri maata. Teemoina ovat työhyvinvointi ja työssä jaksaminen.

Esimerkiksi rakennustyömaalla työ on usein liikkuvaa, fyysistä ja työympäristö muuttuu jatkuvasti. Samassa paikassa työskentelee yhtä aikaa monia erikoistuneita tiimejä.

”Puhelin soi, viestejä sinkoilee eri kanavissa ja työmaatoimiston ovi käy. Tehtävät keskeytyvät jatkuvasti ja huomio siirtyy asiasta toiseen”, Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja ja Skanskan HSE-johtaja Antti Leino kertoo.

Leinon mukaan työ saakin kuormittaa, kunhan sitä tapahtuu sopivassa suhteessa eikä se muodostu terveydelle haitalliseksi. Työnantajan tulee puuttua riittävän ajoissa asiaan, jotta haitallista työn kuormitusta ehkäistään eikä vain reagoida sen seurauksiin.

”Pitkittynyt henkinen kuormitus syö paitsi yksilön hyvinvointia, työkykyä ja luovuutta myös rakennushankkeen onnistumisen edellytyksiä ja yrityksen uusiutumiskykyä”, hän sanoo.

Rakennusalan työsuojelussa on edelleen paljon remontoitavaa.Työsuojeluviranomaiset tekivät viime vuonna rakennusalan yrityksiin runsaat 5 000 tarkastusta 3 700 valvontakohteessa. Saldo oli synkkä, sillä tarkastajat antoivat lähes 11 000 eritasoista huomautusta.

Rakennusalan yhteisellä turvallisuusviikolla muistutetaan myös siitä, että turvallisuutta viedään työpaikoilla eteenpäin yhdessä. Jokaisella ketjussa työskentelevällä on siitä oma vastuunsa.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä ovat vaaratilanneilmoitukset ja turvallisuushavainnot. Havainnointi- ja ilmoitusmenettelyn avulla parannetaan työntekijöiden riskitietoisuutta työturvallisuudesta ja tehdään helpoksi vaaroista raportoiminen ja niihin puuttuminen.

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksissä on tehty pitkään työtä turvallisuuden eteen. Monia työturvallisuuden parannuksia on jo tehty ja otettu käyttöön uusia menetelmiä.

Työturvallisuus onkin kehittynyt hyvään suuntaan ja rakennusalalta löytyy jo suuri määrä kokonaan tapaturmattomia työpaikkoja. Silti rakentamisen parissa sattuu muihin toimialoihin verrattuna edelleen liikaa tapaturmia.

Rakennusteollisuuden yhteisellä turvallisuusviikolla yritykset järjestävät omia turvallisuutta edistäviä tapahtumiaan, lisäksi on yhteisiä seminaareja.

Esimerkiksi SRV käynnistää turvallisuuden teemaviikolla koko loppuvuoden kestävän kampanjan Oikeus hyvään työpäivään, joka muistuttaa jokaisen oikeudesta hyvään työilmapiiriin ja työehtosopimusten mukaisiin ehtoihin. Tavoitteena on varmistaa, että niin omien työntekijöiden kuin myös yhteistyökumppaneidenkin työntekijöiden työympäristö on turvallinen ja tasavertainen.

”Hyvä työpäivä koostuu periaatteessa yksinkertaisista asioista. Tunnet itsesi tervetulleeksi, saat asiallista palautetta työstäsi, työvarusteesi ovat asianmukaiset ja tehtävänkuvasi selkeä. Hyvän työpäivän esteenä voi kuitenkin piillä vakavampiakin asioita. Haluamme tällä kampanjalla nostaa esiin työntekijöiden oikeutta työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan, reiluun työsuhteen, kunnioittavaan ja kannustavaan ilmapiiriin sekä tasa-arvoiseen kohteluun. Työmaillamme on nollatoleranssi syrjinnälle”, SRV:n vastuullisuudesta ja kokonaisvaltaisesta työturvallisuudesta vastaava päällikkö Johanna Arola kertoo.

Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset sekä yhteistyökumppanit

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Viisaat kypärät yhteen -turvallisuusviikko muistuttaa työturvallisuuden tärkeydestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat