Kokeile kuukausi maksutta

Euroopan keskuspankki aikoo nostaa ohjauskorkoa heinäkuussa ja syyskuussa

Heinäkuun jälkeen ohjauskorkoa nostetaan todennäköisesti myös syyskuussa.

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina, että se aikoo kiristää rahapolitiikkaa heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa vähintään yhtä paljon.

Rahapolitiikasta päättävän neuvoston lausunnon perusteella on mahdollista, että ohjauskorkoa nostetaan 0,50 prosenttiyksikköä syyskuussa, jos inflaationäkymät eivät hellitä.

”Voimakas inflaatio on suuri haaste meille kaikille. EKP:n neuvosto varmistaa, että inflaatio palaa kahden prosentin tavoitteeseensa keskipitkällä aikavälillä”, neuvosto toteaa lausunnossaan.

Inflaatiovauhti euroalueella oli toukokuussa ennakkotietojen mukaan 8,1 prosenttia ja pohjainflaatio 4,4 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintojen muutoksiin.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Tavoite on symmetrinen, mikä tarkoittaa, että inflaatiovauhti voi olla tilapäisesti kahden prosentin tavoitetta nopeampi tai hitaampi.

Rahapolitiikan kiristämisen seurauksena yritykset ja kotitaloudet eivät saa enää pankeista lainaa yhtä edullisesti kuin aikaisemmin. Lisäksi monien suomalaisten kotitalouksien velanhoitokustannukset kasvavat.

Talouden kasvu hiipuu

Inflaatiota ovat kiihdyttäneet koronaviruspandemian pahimman vaiheen jälkeen tarjonnan häiriöt ja kysynnän nopea lisääntyminen. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut raaka-aineiden ja ruoan kallistumiseen.

Keskuspankin ekonomistien laatiman uuden suhdanne-ennusteen perusteella inflaatiovauhti kiihtyy tänä vuonna euroalueella 6,8 prosenttiin, mutta hidastuu ensi vuonna 3,5 prosenttiin ja 2,1 prosenttiin vuonna 2024.

Euroalueen talouden keskuspankin ekonomistit ennustavat kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja 2,1 prosenttia sekä ensi vuonna että vuonna 2024.

Keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde vihjasi jo toukokuun lopussa varsin suorasanaisesti, että ohjauskorkoa nostetaan heinäkuussa ja syyskuussa 0,25 prosenttiyksikköä.

Kuluttajahintojen kallistumisen seurauksena kotitalouksien ostovoima heikkenee, koska tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Voimakas inflaatio on palkansaajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Euroopan keskuspankki aikoo nostaa ohjauskorkoa heinäkuussa ja syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat