Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaiset turvautuvat mieluusti ammattiapuun pientaloremonteissa

Suomalaiset luottavat omiin remonttitaitoihinsa – silti oman osaamisen, ajan ja työkalujen puute saavat suosimaan ammattilaisten apua.

Suomalaiset tykkäävät puuhastella erilaisten rakennusprojektien parissa niin kotona kuin kesämökeilläänkin.

Monien suomalaisten kesälomaan kuuluu erilaisia rakennusprojekteja kotona tai kesämökillä. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoo remontoivansa itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella.

Kaikki eivät kuitenkaan luota omiin remonttitaitoihinsa, vaan turvautuvat mieluummin ammattilaisten apuun. Tämä selviää Starkin toukokuussa 2022 teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselytutkimuksesta*.

Oman osaamisen puute ja ammattilaisten osaamiseen luottaminen ovat yleisimpiä syitä siihen, miksi suomalaiset eivät remontoi tai rakenna itse. Lähes puolet suomalaisista kertoo nimenomaan osaamisen puutteen olevan syynä siihen, miksi he eivät remontoi tai rakenna itse.

”Suomessa on paljon taitavia ammattilaisia, joita voi hyödyntää mökin ja kodin remonteissa. Jos oma remonttikokemus on vähäistä, on huomattavasti helpompaa turvautua ammattilaisten apuun kuin käyttää aikaa uusien asioiden opetteluun”, toimitusjohtaja Harri Päiväniemi Stark Suomesta toteaa.

Lähes 20 prosenttia suomalaisista kertookin ajan puutteen vaikuttavan negatiivisesti omaan remontointi- ja rakentamishalukkuuteen.

”Remontointi vie aikaa kokeneeltakin tekijältä, minkä vuoksi omaa kesälomaa ei välttämättä haluta käyttää rakentamiseen. Toisille remonttiprojektit ovat kuitenkin mieluinen harrastus, joka kuuluu kesään”, Päiväniemi sanoo.

Kyselytutkimuksesta selviää, että myös työkalujen puute vähentää suomalaisten remontointi- ja rakentamishalukkuutta. Työkaluja tai -koneita saatetaan tarvita vain muutaman vuoden välein, minkä vuoksi välineisiin ja laitteisiin ei haluta investoida. Kodista tai mökiltä ei myöskään välttämättä löydy riittävästi säilytystilaa varastointiin – siksi työkaluja voi olla helpompi lainata ystäviltä tai vuokraamoista.

Asiantuntijan vinkit omien remonttitaitojen kehittämiseen

1. Suunnittele ja valmistaudu! Kartoita remonttikohteen tilanne ja mieti, mitä tuotteita tarvitset ja mistä löydät ne. Remontoinnissa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

2. Pyydä asiantuntijoiden apua materiaalien valinnassa. Kysy rohkeasti neuvoa rakennustarvikeliikkeissä, kun valitset materiaaleja, niin osaat valita laadukkaita ja kestäviä tuotteita, joilla on pitkä huoltoväli.

3. Hyödynnä kursseja ja videoita. Netissä on paljon ammattilaisten ja kokeneiden remontoijien ohjeita esimerkiksi ulkoterassin rakentamiseen tai pintaremontointiin.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Cint Ab:n verkkopaneelissa toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaiset turvautuvat mieluusti ammattiapuun pientaloremonteissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat