Kokeile kuukausi maksutta

JLL: Vuokralaiset ovat valmiita maksamaan pienemmästä hiilijalanjäljestä

Jopa 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään, kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimus kertoo.

Kuva: Anne Kurki

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa. Keskimäärin he hyväksyvät 9,15 euron korotuksen kuussa. Vaikka summa ei ole suuri, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallion mukaan merkittävää on sen antama viesti.

”Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta. Kiinteistöala on vaikuttavissa kestävyysteoissaan ottamassa vasta ensiaskeleita ja uskon, että lähivuosina vuokralaisilta tulee entistä enemmän painetta saada muutosta aikaan”, hän sanoo.

Vuokralaiset ovat kuitenkin pääosin tietämättömiä taloyhtiönsä ympäristöystävällisyydestä. Tutkimuksen mukaan peräti 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa. He eivät ole tyytyväisiä tilanteeseen. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka eivät sitä nyt tiedä.

”Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävä löydös, että asia jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa”, Mustakallio sanoo.

Kun suomalainen valitsee vuokra-asuntoa niin hän painottaa eniten sijaintia (70 % vastaajista), vuokratasoa (60 %) ja asunnon kuntoa (41 %).

Suomalaisten tyytyväisyys vuokratasoonsa on melko korkea. 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, ihmiset kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL toteutti kyselytutkimuksen toukokuussa 2022. Kysymykseen vastasi 1040 ihmistä pääasiassa pk-seudulla ja Tampereen ja Turun alueilla. Tutkimuksen otos vastaa pitkälti Etelä-Suomen kasvukeskusten vuokra-asujia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “JLL: Vuokralaiset ovat valmiita maksamaan pienemmästä hiilijalanjäljestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat