Kokeile kuukausi maksutta

Johtavien sisäilma-asiantuntijoiden mukaan heikko ilmanvaihto voi olla nyt homettakin isompi terveysriski – silti koulun ilmanvaihdon voi sulkea yöksi

Kun Suomen tunnetuimmilta sisäilma-asiantuntijoilta kysyy, mikä on pahin sisäilmaongelma, ei vastaukseksi tule home vaan puutteellinen ilmanvaihto ja siihen liittyen koronan ja flunssan suuri tarttumisriski. Hometalojen korjaamisessa ongelmina on käyttäjien heikko luottamus lopputulokseen ja puuttuva tutkimustieto tiivistyskorjausten tapaisten edullisten korjausmenetelmien pitkäaikaiskestosta.

Oulun yliopiston sisäilmaprofessori Ulla Haverinen-Shaughnessy on huolissaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden eripuraisuudesta ja jopa siiloutumisesta.

Sisäilma-asioita leimaa se, että asiantuntijatkin ovat Suomessa poikkeuksellisen erimielistä. Lääketieteen ja mikrobiologian puolella kiistelyä käydään muun muassa homeen mahdollisesti aiheuttamista sairauksista, homeen toksisuusmittauksista, oirekyselyjen luotettavuudesta rakennuksen terveysriskin arvioinnissa ja ympäristölle herkistyneiden potilaiden toiminnallisten hoitojen tuloksista. Rakentajat puolestaan kiistelevät tiivistyskorjausten eli homeen kapseloinnin pitkäaikaiskestävyydestä, eristerappauksen riskeistä ja jopa siitä saako koulun ilmanvaihdon sulkea yöksi, jotta emme tuhlaisi kallista energiaa. Sisäilman kuivuuskin kuuluu listalle, sillä huoli kohdistuu vain liialliseen sisäilman kosteuteen eikä suinkaan liialliseen kuivuuteen, vaikka se talvisin aiheuttaa toimistoissa homeen kaltaisia oireita nenässä, silmissä ja iholla.

Lue lisää: Asiantuntijakirjoitus: Näin Suomi homehtui – ja näin omat käsitykseni ongelmasta muuttuivat

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Johtavien sisäilma-asiantuntijoiden mukaan heikko ilmanvaihto voi olla nyt homettakin isompi terveysriski – silti koulun ilmanvaihdon voi sulkea yöksi”

Viimeisimmät näkökulmat