Katsaus: Ilmastonmuutos tappaa ihmisiä, pilaa sisäilmaa, turmelee rakenteita – ja pakottaa rakentajat muutokseen

Tampereella pidetty kolmipäiväinen rakennusfysiikkaseminaari lokakuussa antoi hyvän kuvan siitä, kuinka isoja vaikutuksia ilmastonmuutos tuo rakentamiseen. Kokosin asiantuntijoiden näkemyksistä tietopaketin. Lopussa on Afryn arvio sinänsä välttämättömän vihreän siirtymän riskeistä.

Analyysi: Home on jättänyt varjoonsa yleisemmät sisäilmaongelmat

Johtavat sisäilma-asiantuntijat nostavat heikosti toimivan ilmanvaihdon ja ulkoilmasta tulevat pienhiukkasetkin hometta akuutimmiksi huoliksi. Oulun yliopiston rakennusterveysseminaarissa viime syksynä huolta herätti myös alan eripuraisuus ja korjaustoiminnan ennakoimattomuus.

Tiivistyskorjaus ja kapselointi ovat mainettaan luotettavampia ja monen arvorakennuksen pelastus

Mikrobivaurioituneiden rakennusten tiivistyskorjaukset jakavat mielipiteitä lähes yhtä vahvasti kuin 1970-luvulla pullotalo. Vantaalla valtaosa niistä epäonnistui 2010-luvun alussa, mutta nyt tiivistyskorjausten luotettavuus on ollut hyvä. Tärkein opetus oli, että laatua on osattava vaatia ja valvoa. Uusi ympäristöministeriön opas ”Rakenteiden ilmatiiviyden parantaminen” kohentaa heikoksi havaittua tilaajaosaamista.

Johtavien sisäilma-asiantuntijoiden mukaan heikko ilmanvaihto voi olla nyt homettakin isompi terveysriski – silti koulun ilmanvaihdon voi sulkea yöksi

Kun Suomen tunnetuimmilta sisäilma-asiantuntijoilta kysyy, mikä on pahin sisäilmaongelma, ei vastaukseksi tule home vaan puutteellinen ilmanvaihto ja siihen liittyen koronan ja flunssan suuri tarttumisriski. Hometalojen korjaamisessa ongelmina on käyttäjien heikko luottamus lopputulokseen ja puuttuva tutkimustieto tiivistyskorjausten tapaisten edullisten korjausmenetelmien pitkäaikaiskestosta.

Sisäilmaongelmia on Suomessa ratkottu jo 50 vuotta eikä valmista näytä tulevan

Kyseenalainen ns. hyvä rakentamistapa, väärä arkkitehtuurimuoti, kirjava ohjeistus ja 1970-energiansäästöinto synnyttivät rakennuksiin riskirakenteita, joita huollon puute ja rakennusosien ikääntyminen sitten pahensi. Sisäilmaongelmiin johtaneita virheitä on ratkottu oikeussaleissa ja lukuisilla sisäilmaohjelmilla. Seuraavaksi hallitus puuttuu asiaan kiristämällä rakentajien vastuita.