Kokeile kuukausi maksutta

Puurakentaminen on rakennusfysiikan vaikein alue, sillä kosteuskestävyys on puun heikkous

Rakennusfysiikan asiantuntija poimii usein suunnitelmista esiin virheet, jotka toteutuessaan voisivat romuttaa elinkaari- ja sisäilmatavoitteet. Hyvällä suunnitteluyhteistyöllä nämä riskit voidaan torjua jo hankkeen alkuvaiheessa, sanoo Swecon teknologiapäällikkö, diplomi-insinööri Teemu Vanha-Viitakoski. Erityisesti puurakentamisessa tarvitaan hyvää rakennusfysiikan osaamista, koska puu sietää huonosti kosteutta.

Teemu Vanha-Viitakoski johtaa Swecon rakennusfysiikan teknologiaryhmää. Pohdittavaa riittää kaikissa rakennusmateriaaleissa, mutta puu on ominaisuuksiensa puolesta ehkä haastavin. Tilannetta vaikeutttaa ilmastonmuutoksen tuoma kosteuslisä. Kuva Seppo Mölsä.

Teemu valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2014 Tampereen teknillisestä yliopistosta. Työskenneltyään diplomityöntekijänä ja myöhemmin korjauskohteiden suunnittelijana Vahasella Teemun kiinnostus rakennusfysiikkaan syveni. Hän koki, että siinä riittää jatkuvasti uutta opittavaa.

Työura jatkui vuonna 2019 Swecolla, joka tarjosi hänelle heti uran mielenkiintoisimman työmaan Helsingin Hakaniemessä. Hankkeessa kolme rakenteiltaan erilaista ja eri ikäistä rakennusta yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Yksi niistä oli tunnettu Elannon talo. Vanha toimistorakennus purettiin alimpia kerroksia lukuun ottamatta ja vanhan rungon päälle tehtiin uudisrakennus. Suojeltu arvorakennus sisälsi kaikki sata vuotta vanhoille rakennuksille tyypilliset haasteet. Rakennusfysiikan asiantuntijalle löytyi paljon ratkottavia asioita erilaisissa kattotyypeissä ja rakenteiden liittymissä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Puurakentaminen on rakennusfysiikan vaikein alue, sillä kosteuskestävyys on puun heikkous”

Viimeisimmät näkökulmat