Kokeile kuukausi maksutta

SRV rakentaa uimahallin yli 30 metriä kallion syvyyteen

SRV on valittu urakoitsijaksi pitkään suunnitteilla olleeseen ja luolaan rakennettavaan uimahallihankkeeseen.

Uudessa uimahallissa on kuusi 25 metrin rataa. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Arktes

Kiinteistö oy Lempäälän Uimahalli on valinnut SRV:n toteuttamaan Lempäälän uimahall-kylpylän rakennushankkeen. Uimahalli rakennetaan kauppakeskus Ideaparkin jo vuosia sitten valmistuneeseen luolastoon, jonne on ollut pitkään suunnitteilla uimahallin lisäksi muun muassa hiihtoputki.

Uimahalliyhtiö on Lempäälän kunnan tytäryhtiö ja sen omistus jakautuu kunnan omistamaan 55 prosentin ja Ideaparkin 45 prosentin osuuteen.

Alunperin hallin rakennuskustannusarvio oli noin 17 miljoonaa euroa, mutta summa kasvanee nousseiden kustannusten vuoksi miljoonilla. Hinta täsmentyy kevään aikana, kun suurimmat hankintapaketit saadaan valmiiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta miljoonalla eurolla.

Hanke toteutetaan kevennetyllä allianssimallilla. Suurimman taloudellisen riskiluokan työt, kuten esimerkiksi räjäytys- ja allastyöt, on tilattu erillisurakoina. Lue tästä lisää hankkeen toteutusmuodosta!

Parhaillaan Kreate tekee luolastossa lisälouhintoja, joilla saadaan aikaan lisätilaa uimahallin tekniikalle ja altaiden syvyyksille. Työt saadaan valmiiksi  helmikuun loppuun mennessä.

Rakennustyöt aloitetaan maaliskuussa 2023 ja niiden on määrä valmistua heinäkuussa 2024. Uimahalli-kylpylä toteutetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeena.

”Rakentajan näkökulmasta kyseessä on ainutlaatuinen hanke. Maan alle rakentaminen tuo hankkeeseen omat haasteensa esimerkiksi olosuhteiden ja turvallisuuden näkökulmasta”, SRV:n Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi kertoo.

Uimahalli-kylpylä rakennetaan Lempäälän Ideapark-kauppakeskuksen alle.

”Toimivan kauppakeskuksen alle, yli 30 metrin syvyyteen kallion sisään, tehtävä uimahalli-kylpylä kokonaisuus on suunnittelultaan ja toteutukseltaan aivan poikkeuksellinen ja se asettaa kaikille hankkeeseen osallistuville korkean vaatimustason”, uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Lari Laakso kertoo.

Hankkeen pääsuunnittelijaksi ja arkkitehdiksi on jo aiemmin valittu oululainen Arkkitehtuuritoimisto Arktes. Toimistolla on vankka kokemus uimahalleista, kylpylöistä ja vesipuistoista sekä uudis- että korjausrakentamisesta Suomessa ja ulkomailla.

Huomio energiatehokkuuteen

Uimahalli-kylpylän pinta-ala on noin 5 700 bruttoneliömetriä ja se tavoittelee valmistuttuaan noin 200 000–250 000 kävijää vuodessa. Sisäänkäynti sijoittuu kauppakeskuksen pohjoispäähän.

Pääallas on 25 metriä pitkä ja siinä on kuusi rataa. Lisäksi halliin rakennetaan monitoimiallas ja kahluuallas sekä erilliset altaat vesijuoksuun ja uimaopetukseen, pore- ja hieronta-allas, kylmäallas ja saunat. Tiloihin tulee myös vesiliukumäki.  Lipunmyynnin yhteyteen valmistuu kahvila ja aulatilat.

Rakentamisen ratkaisuissa tähdätään mahdollisimman pieneen energiankulutukseen. Valmistuttuaan uimahalli liitetään Lempäälän kuntakonserniin kuuluvan Lempäälän Energian kaukolämpöverkkoon.

Kaukolämpöä tuotetaan aurinkopaneeleilla, kaasumoottoreilla ja polttokennoilla. Lisäksi suunnitteluratkaisuissa varaudutaan sähkön osalta energiayhtiön energiayhteisöön liittymiseen, mikäli lainsäädäntö mahdollistaa tulevaisuudessa energiayhteisöt. Energiajärjestelmän lämpövirtoja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan myös rakentamisen aikana.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV rakentaa uimahallin yli 30 metriä kallion syvyyteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat