Kokeile kuukausi maksutta

Suomi kipusi vuonna 2022 Euroopan maatuulivoimarakentamisen kolmoseksi

Suomeen rakennettiin vuonna 2022 ennätysmäärä tuulivoimaa. Uutta kapasiteettia valmistui 2,4 gigawattia (GW). Euroopan tuulivoimayhdistyksen WindEuropen tilastojen mukaan Suomi sijoittui vuoden 2022 aikana asennetussa tuulivoimakapasiteetissa Euroopan kolmanneksi, heti Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Tuulivoimaa rakenteilla Lapualla. Suomi nousee tuulivoiman mahtimaaksi masto kerrallaan.

Euroopan tuulivoimayhdistys WindEurope on julkaissut vuoden 2022 tuulivoimatilastot. Tilastojen mukaan Eurooppaan valmistui vuonna 2022 reilu 19 gigawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. 87 prosenttia (16,7 GW) tästä oli maatuulivoimaa, 13 prosenttia (2,5 GW) merituulivoimaa. Tuulivoimalla tuotettiin 17 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta viime vuonna.

Euroopan tilastoissa vuoden 2022 tuulivoimainvestoinneissa kolmen kärki on selvä: Saksa (2,7 GW), Ruotsi (2,4 GW) ja Suomi (2,4 GW) kasvattivat eniten tuotantokapasiteettiaan. Seuraavaksi eniten rakensivat Ranska (2,1 GW), Iso-Britannia (1,7 GW) ja Espanja (1,7 GW).

”On todella positiivinen yllätys, että takamatkalta tuulivoimainvestointeihin lähtenyt Suomi on nyt noussut Euroopan kolmen kärkeen yhden vuoden aikana valmistuneessa maatuulivoimakapasiteetissa”, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen iloitsee.

”Tuulivoiman kokonaiskapasiteetissa olemme vielä muiden takana, mutta hiljalleen kirimme aiemmin rakentamisen aloittaneita maita kiinni”, Mikkonen sanoo.

Suomessa katettiin vuonna 2022 tuulivoimalla 14 prosenttia koko maan sähkönkulutuksessa. Tässäkin tilastossa Suomi on noussut. Vuonna 2021 Suomi oli sijalla 16 yhdessä Puolan ja Viron kanssa. Nyt Suomi oli sijalla 10.

Tuulivoimarakentaminen tulee jatkamaan vahvaa kasvuaan Suomessa tulevinakin vuosina, vaikka ainakaan tähän mennessä julkaistujen investointipäätösten perusteella näyttäisi siltä, että uutta ennätysrakentamisen vuotta Suomessa ei tulla näkemään vuosina 2023-2025.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomi kipusi vuonna 2022 Euroopan maatuulivoimarakentamisen kolmoseksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat