Kokeile kuukausi maksutta

Analyysi: Home on jättänyt varjoonsa yleisemmät sisäilmaongelmat

Johtavat sisäilma-asiantuntijat nostavat heikosti toimivan ilmanvaihdon ja ulkoilmasta tulevat pienhiukkasetkin hometta akuutimmiksi huoliksi. Oulun yliopiston rakennusterveysseminaarissa viime syksynä huolta herätti myös alan eripuraisuus ja korjaustoiminnan ennakoimattomuus.

Heikosti toimivat, likaiset ja huonosti huolletut ilmanvaihtokoneet todettiin jo 1980-luvulla keskeisiksi sairaan rakennuksen aiheuttajiksi. Huoli on yhä aiheellinen. Hyvä ilmanvaihtojärjestelmä torjuisi myös ulkoilman pienhiukkasia ja viruksia.

Mikrobit ovat saaneet julkisuudessa liian suuren huomion. Ulkoilmasta tulevat pienhiukkaset ja maaperästä nouseva radon ovat väestötasolla selvästi isommat sisäilman riskitekijät. Yksittäisessä kohteessa myös materiaaleista haihtuvat ärsyttävät kemikaalit, märälle betonille liimatut muovimatot sekä ilmanvaihtokanavista irtoavat mineraalivillakuidut aiheuttavat oireita samoin kuin heikosti huolletut ilmanvaihtokoneet. Tupakointiakaan ei pidä unohtaa.

Pienhiukkaset lisäävät sairastumisia hengityselinsairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Nanoluokan pienhiukkasia tulee liikenteestä, työkoneista, puun pienpoltosta sekä kaukolaskeumana ulkomailta. Koska riski on yksilötasolla pieni, ei kiinteistönomistajalla ole ollut motivaatiota pienentää pienhiukkasaltistusta. Yhteiskunnan ohjaustoimenpiteillä, kuten ilmanvaihdon suodatusvaatimuksilla, on siksi iso merkitys. Vielä tärkeämpää on, että puun käyttöä kivihiilen korvaajana vähennettäisiin.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Analyysi: Home on jättänyt varjoonsa yleisemmät sisäilmaongelmat”

Viimeisimmät näkökulmat