Kokeile kuukausi maksutta

Tampereella kehitetään purettavaa betonitaloa – komponentit kiertoon ja päästöt selvästi pienemmiksi

Uusiokäyttöön sopivat erityisesti rakennuksen välipohjat ja sisällä olevat pystyrakenteet. Tarkoitus on, että rakennuksen käyttöiän lopussa nämä komponentit voidaan käyttää murskauksen ja tienpohjien sijasta uuteen rakennukseen.

Tampereella haetaan uutta vaihdetta rakennuskomponenttien uusiokäyttöön. Kuvassa purettavaksi suunniteltu runko asennettuna.(Kuva: Aki Loponen / Pictuner Oy)

Tampereen yliopiston tutkijat kehittävät parhaillaan konseptia, jossa betonitalojen runkoelementit suunnitellaan jo lähtökohtaisesti uudelleenkäytettäviksi. Tutkijoiden mukaan ratkaisulla voidaan vähentää merkittävästi rakentamisen päästöjä ja tuoda alan yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

DfD-Ecosystem -tutkimushankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä uudelleen käytettävien betonirakennuselementtien kiertotalouden ekosysteemille. DfD (Design for Disassembly) tarkoittaa purettavaksi ja uudelleenasennettavaksi suunnittelua. Tampereella käynnistyneen hankkeen ansiosta Suomi nousee Tanskan rinnalle alan eturintamaan.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereella kehitetään purettavaa betonitaloa – komponentit kiertoon ja päästöt selvästi pienemmiksi”

Viimeisimmät näkökulmat