Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Oopperatalo peruskorjattiin tiukassa aikataulussa – Pjp-malli mahdollisti ketterän etenemisen

Helsingin Oopperatalossa tehdään päänäyttämön peruskorjauksen yhteydessä mittavat muutostyöt, jotka ulottuvat myös pääsaliin, lämpiö- ja aulatiloihin. Ne pitää saada valmiiksi neljässä kuukaudessa. Aikataulu on ehdoton, koska Kansallisoopperan ja -baletin ohjelmisto on lyöty lukkoon jo kolmisen vuotta aikaisemmin.

A-Insinöörien työmaapäällikkö Joni Karjalainen saapuu päänäyttämölle massiivisen suojan alta, jonne oli mahdutettava paitsi orkesterinostin myös kaivukone ja järeä metrin korkea palkki. Kuva: Esko Jämsä

Kun Oopperan kummitus -musikaalissa valaisinkruunu lentää kohti pääsalin kattoa alkusävelten kajahtaessa ilmoille, näyttämön vasemmanpuoleisessa portaalitornissa sijaitsevassa ohjauspöydässä ajetaan samaan aikaan kahta nostinta synkronisesti eri suuntiin. Tämä ja kaikki muu näytöksessä tapahtuu kapellimestarin tahtipuikon ohjauksessa. Näytäntöjärjestäjä antaa sen perusteella käskyt kaikille esityksessä mukana olijoille, niin esiintyjille kuin tekniikalle.

Työpajoilla on alettu valmistella teosta kuukausia, jopa vuosia ennen kuin se siirtyy harjoitussaleista päänäyttämölle. Kaikki huipentuu muutaman tunnin mittaiseen esitykseen.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Oopperatalo peruskorjattiin tiukassa aikataulussa – Pjp-malli mahdollisti ketterän etenemisen”

Viimeisimmät näkökulmat