Kokeile kuukausi maksutta

Näin Jukkatalo oli velkaantunut – Pesänhoitaja: ”Jatko voi ratketa muutamassa viikossa”

Tiistaiaamuna konkurssiin asetettu ja Suomen suurimpiin pientalovalmistajiin kuulunut Jukkatalo oli velkaa muun muassa verottajalle ja työeläkeyhtiölle.

Jukkatalon kohde Linnatuuli Loviisan asuntomessuilla tänä kesänä. Kuva: Jukkatalo

Jukkatalolla oli verovelkaa yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa ja Ilmarisen työeläkemaksuja oli maksamatta noin 300 000 euroa.

Lisäksi velkoja oli kauppakonserni Keskolle noin 180 000 euroa, lvi-tukkuri Ahlsellille noin 130 000 euroa, keittiövalmistaja Novartille noin 100 000 euroa ja lvi-tukkuri Dahlille noin 100 000 euroa.

Yhtiön hallitus teki päätöksen hakeutua konkurssiin viime viikon perjantaina, koska yhtiö oli pahasti velkaantunut eikä kyennyt enää suoriutumaan veloistaan. Sen toiminta oli muuttunut tappiolliseksi eikä näköpiirissä ollut toiminnan kääntymistä kannattavaksi, joten velkapääoman odotettiin kasvavan entisestään mikäli toimintaa jatkettaisiin.

Konkurssihakemuksen mukaan yhtiön tärkeimmät varat ovat sitoutuneina sen kiinteistöihin, kalustoon ja tehtaan materiaalivarastoon. Varaston kirjanpitoarvo on noin kaksi miljoonaa euroa.

Yhtiön Pyhännällä sijaitsevien toimisto- ja ruokalakiinteistön sekä tehdaskiinteistön arvoksi on arvioitu yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiöllä on erilaista omaisuutta, kuten esimerkiksi asennuskalustoa, toimistokalusteita ja trukkeja sekä atk-laitteita yhteensä noin 300 000 euron arvosta.

Yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsän mukaan yhtiön vaikeimmaksi taloushaasteeksi muodostuivat neljän miljoonan euron myyntisaatavat, joita yhtiö yritti turhaan karhuta sen rakennusliikeasiakkailta. Yhtiö toimitti puuelementtejä esimerkiksi rivi- ja omakotitaloihin erikoistuneille urakoitsijoille, mutta jäi ilman maksusuorituksia tilaajien talousvaikeuksien tai konkurssien vuoksi. Nämä luottotappiot kaatoivat lopulta Jukkatalon.

Uusi omistaja muutamassa viikossa?

Jukkatalon pesänhoitajaksi nimitettiin asianajaja Jarmo Makkonen. Makkonen on kokenut asianajaja ja hän on toiminut 1990-luvulta alkaen eri kokoisten ja eri toimialoilla toimivien yritysten konkurssipesien hoitajana.

”Olemme ottamassa konkurssipesää haltuun ja vasta alkuvaiheessa. Yleisellä tasolla voin sanoa, että on aika tyypillistä, että konkurssin alkamisen jälkeen ensimmäisinä päivinä ilmaantuvat ne mahdolliset kiinnostuneet tahot, jotka voisivat toimintaa jatkaa. Lähipäivät näyttävät sen käynnistyykö meillä mitään sen suuntaisia keskusteluja”, Makkonen kertoo.

Jukkatalolla jäi kesken noin 50 omakotitalotyömaata, joista osasta on tehty valmiusasteen mukaisia maksuposteja.

”Totta kai pesä pyrkii siihen, että kaikki varastossa oleva materiaali pystyttäisiin hyödyntämään ja se hyödynnettäisiin näiden keskeneräisten toimitusten eteenpäin viemiseksi. Tällä hetkellä en enempää voi sanoa. Totta kai pyrimme siihen, että olisimme avustamassa tai auttamassa talonrakentajia niin että toimittaisimme materiaalia, joita pystyisimme toimittamaan.”

Konkurssipesän hoitamiseen menee aikaa kuukausia. Varsinainen konkurssiprosessi päättyy varsinaisesti vasta muutamien vuosien kuluttua.

”Akuutissa vaiheessa, kun tarkastellaan sitä löytyyko liiketoiminnalle jatkajaa, puhutaan viikoista.”

Jukkatalon liikevaihto vuonna 2022 oli 95 miljoonaa euroa ja kasvua kertyi 23 miljoonaa euroa  ja 32 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liiketulos kuitenkin painui 4,6 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Vuodenvaihteessa Jukkatalon palveluksessa oli 223 henkilöä. Jukkataloja on valmistettu Pyhännän tehtaalla 50 vuoden ajan.

Kesä on ollut pientaloteollisuudella hankalaa aikaa viime vuosina. Viime vuoden elokuussa konkurssihakemuksen jätti Aatelitalot. Hieman sitä ennen toimintansa lopettamisesta ilmoitti Saagatalot.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin Jukkatalo oli velkaantunut – Pesänhoitaja: ”Jatko voi ratketa muutamassa viikossa””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat