Kokeile kuukausi maksutta

Konkurssia hakeneessa yhtiössä oli mukana valtion sijoitusyhtiö – ”Näimme puurakentamisen markkinassa paljon hyviä mahdollisuuksia”

Viime viikolla konkurssihakemuksen jättäneen Puurakentajat Groupin vähemmistöomistajiin kuului valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus (Tesi).

Puurakentajien referenssikohteisiin kuului Helsingin keskustakirjasto Oodi, jonka sisäkaton taivutukset ja asennukset yritys urakoi. Kuvassa Oodin ensimmäinen kerros. Kuva Liisa Takala.

Tesi teki yhtiöön kolmen miljoonan euron sijoituksen marraskuussa 2021. Sillä sai yhtiöstä 14 prosentin vähemmistöosuuden. Sijoitus oli osa Tesin kestävän kaupunkikehityksen sijoitusteemaa ja linjassa Marinin hallitusohjelman puurakentamisen edistämisen kanssa.

”Me näimme puurakentamisen markkinassa paljon hyviä mahdollisuuksia. Halusimme edistää puurakentamista ja massiivipuurakentamisen kautta halusimme edistää kestävän kehityksen mukaista rakentamista ja kehittää kotimaista rakennus- ja puutuoteteollisuutta”, Tesin sijoitusjohtaja Esa Koponen kertoo.

Lue lisää: Onvest hankkii enemmistöosuuden Puurakentajista

Koposen mukaan puurakentaminen oli vuonna 2021 voimakkaassa kasvussa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Merkittävinä kasvuajureina olivat hiilineutraaliuden ja puun vastuullisen käytön tavoitteet ja ohjeistukset.

”Massiivipuurakentaminen oli hyvä tapa ammattimaiselle kiinteistösijoittajalle tehdä hiilineutraaleja, hiilinegatiivisia kohteita. Se oli silloin suurin syy. Puurakentajat oli lupaava kasvuyritys ja heillä oli todella hyviä referenssikohteita. Yhtiöllä oli alan suurimpia ja merkittävimpiä kohteita ja kasvunäkymät ja -tavoitteet olivat hyvät. Valitettavasti sitä ei onnistuttu tekemään kannattavasti.”

Tesillä on paljon muitakin rakentamiseen liittyviä sijoituksia esimerkiksi Den Groupissa, Firassa, GRK:ssa ja Foamit Groupissa.

Teollisuussijoitus tekee sijoituksensa niin sanottuna kanssasijoittajana vähemmistösijoittajana eli se toimii yhdessä yksityisten muiden pääomasijoittajien ja perheyhtiöiden kanssa.

Koposen arvion mukaan yksityiset pääomasijoittajat ovat olleet puurakentamisen kentässä varovaisia.

”Meidän kaltaisen yhtiön rooli on myös ottaa riskiä, koska näimme tässä sijoituksessa niin paljon hyvää ympäristövaikuttavuutta yhteistyössä muiden kanssasijoittajien kanssa. Valitettavasti markkinatilanteen aiheuttamat muut riskit tulivat niin sanotusti syliin.”

Lue lisää: Puurakentajat kaatui liki 7,6 miljoonan euron velkataakkaan – ”Merkittävää rahoitusratkaisua ei löytynyt”

”Konkurssi on erittäin harmillista kaikkien osapuolten, erityisesti työntekijöiden kannalta. Haimme monipuolisia erilaisia ratkaisuja esimerkiksi rahoitukseen, mutta kiinteistö- ja rakennusalan markkinan viime aikoina tapahtunut täydellinen jäätyminen ja hankkeiden siirtymiset ja viivästymiset aiheuttivat lopullisen iskun. Hankekanta ensi vuodelle ei vain ollut riittävä.”

Koposen mukaan on huolestuttavaa, miten viimeisen parin vuoden aikana erilaiset shokit eli korona, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen mukana syntynyt raju kustannuspiikki ovat vaikuttaneet rakennusalaan.

”Lopullisena niittinä korkokäyrän nousu on pysäyttänyt rakennusmarkkinan. Yhtiöt, joiden tase on heikko, tulevat olemaan ongelmissa. Olen erityisen huolissani puurakentamisen tilasta ja ylipäätään millaisia haasteita tilanne aiheuttaa kasvulle.”

Puurakentamisen haaste on Koposen mukaan erityisesti pienemmillä yrityksillä se, että ne yrittävät hallita koko arvoketjua ja hallintaan vaadittava tase ei sitä kestä.

Sijoittaja ei ihmeitä odota Puurakentajien pesän loppuselvityksestä, kun se aikanaan saadaan valmiiksi. Puurakentajien velat nousivat kokonaisuudessaan yli seitsemään miljoonaan euroon.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkurssia hakeneessa yhtiössä oli mukana valtion sijoitusyhtiö – ”Näimme puurakentamisen markkinassa paljon hyviä mahdollisuuksia””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat