Kokeile kuukausi maksutta

Kruunuvuorensilta pokkasi BIM-palkinnon – hieno esimerkki infra-hankkeen tietomallinnuksesta

Palkintoperusteiden mukaan Kruunuvuoren siltatyömaalla on tietomallinnuksen avulla varmistettu ison siltahankkeen tarkkuus, tehokkuus ja läpinäkyvyys kaikille osapuolille. Käytännössä tietomallinnus on ollut integroituna 1200 metriä pitkään infrahankkeeseen alusta alkaen.

Tietomallinnuksesta on ollut iso apu muun muassa sillan pylonien asennuksessa. (Kuva: Kreate)
Kuuntele juttu

Helsingissä parhaillaan rakentuva Kruunuvuorensilta on voittanut Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailun. Voittaja seuloutui yhdeksän ehdokkaan joukossa, joihn kuuluivat mm. Katajanokan laituri, Napsu-monitoimitalo sekä We Land-toimitilat.

Tekla BIM Awards-kisassa arvioidaan laaja-alaisesti projektin tietomallintamista ja sen hyödyntämistä. Palkintoperusteiden mukaan Kruunuvuoren siltatyömaalla on tietomallinnuksen avulla varmistettu ison siltahankkeen tarkkuus, tehokkuus ja läpinäkyvyys kaikille osapuolille. Käytännössä tietomallinnus on ollut integroituna 1200 metriä pitkään infrahankkeeseen alusta alkaen.

Urakoitsijoilla oli mallipohjainen aineisto tutkittavana jo markkinavuoropuhelu- ja tarjousvaiheessa. Rakennussuunnitelmavaiheessa tietomallia on käytetty eri suunnittelualojen ja sillan kaupunkiympäristöön sovittamiseen.

Rakennusaikana tilaaja on puolestaan valvonut sen avulla urakan laatua ja rakenneosien valmistumista. Myös jokainen asennusvaihe ja työnaikaiset rakenteet on mallinnettu virtuaalisesti tietomallissa niin, että ne palvelevat rakenteen mittaamista, laadunvalvontaa ja työvaihesuunnittelua. Jopa jokainen merinostovaihe oli rakennettu ensin virtuaalisesti tietomallissa ja luodatun merenpohjan päällä.

Hankkeen pääurakoitsija on Kreaten ja YIT Infran muodostama Kruunusillat-työyhteenliittymä Kruunusillat. Suunnittelijoina ovat WSP Finland ja Ramboll Finland.

”Tietomallien kokonaisvaltainen tietomallien hyödyntäminen on virtaviivaistanut Kruunuvuorensillan rakennusprosessia. Runsas tietomäärä toimii perustana reaaliaikaiselle tilannekuvalle, jossa yhdistyvät ortokuvat, 360-kuvat ja ajantasaiset suunnitelmat. Lopputuloksena olemme luoneet järjestelmän reaaliaikaiseen aikatauluseurantaan sekä turvallisuus- ja laatutoimenpiteiden seurantaan”, kertoo hankkeen suunnittelupäällikkönä ja tietomallikoordinaattorina toiminut Aki Kopra Kreatelta.

Viime vuonna palkinnon voitti Itä-Helsingin palvelukeskus Lyyra.

Juttua päivitetty 14.6.2024 lisäämällä suunnittelijoiden joukkoon WSP Finland.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kruunuvuorensilta pokkasi BIM-palkinnon – hieno esimerkki infra-hankkeen tietomallinnuksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat