Kokeile kuukausi maksutta

Kaukolämmössä saa käyttää lämpöpattereita vielä pari vuotta

Tietoa kirjoittajasta Esko Kukkonen
DI, eläkkeellä oleva ympäristöministeriön yli-insinööri, toiminut myös tutkijana ja rakennuttajana. Nykyisin alan freelance-toimittaja.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kaukolämpöä tuottavien laitosten yhteistyöelin Energiateollisuus ry:ltä ilmestyi elokuussa 2013 julkaisu ”Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet”. Siinä määriteltiin uudet vaatimukset rakennuksen kaukolämmityslaitteiden, etenkin lämmönsiirtimien, suunnittelulle, mitoitukselle ja asennukselle. Huomattavin muutos oli rakennuksen lämmityspiirin menoveden mitoituslämpötilan alentaminen aiemmasta 70 asteesta 45 asteeseen. Perusteluna esitettiin, että nykyisissä hyvin vähän lämmitysenergiaa kuluttavissa taloissa saadaan näin helpommin säädettävät lämmityspiirit. Alempi lämpötila antaa myös jonkin verran etua rakennuksen E-arvoa laskettaessa. Lämmityspatterit kuitenkin suurenevat lämpötilaa laskettaessa olennaisesti.

Muutos tuli voimaan vuodenvaihteessa ja sai kentältä kovaa ja ansaittua kritiikkiä. Uusi matalampi lämpötila soveltuu hyvin esimerkiksi lattialämmitykseen, mutta lämpöpatterit on mitoitettava turhan suuriksi ja kalliiksi ja niiden käyttö on joskus jopa mahdotonta. Mahdollisuutta korkeamman lämpötilan käyttöön pidettiin siksi tarpeellisena. Asialla olivat rakennusliikkeiden lisäksi myös lvi-suunnittelijat.

Energiateollisuus ymmärsi lopulta yskän, antoi periksi ja teki maaliskuun lopulla muutoksen julkaisuunsa. Siinä sallitaan alkuperäisen 45 asteen menolämpötilan lisäksi korkeampikin lämpötila patteriverkkoon menevälle lämpötilalle. Korkeimmillaan se saisi uuden version mukaan olla 60 astetta. Miksei entistä 70:tä astetta? Tällaista korkeampaa lämpötilaa tarvitaan varsinkin nykyarkkitehtuurin suosimien korkeiden ja kapeiden ikkunoiden takia, sanotaan muutoksen perusteluissa. Matalampaa menolämpötilaa suositellaan kuitenkin aina silloin, kun se on rakenteellisesti mahdollista, jolloin siitä saadaan hyötyä esimerkiksi asumismukavuuden paranemisena. Muutosperusteluiden mukaan lämmityspattereiden säädettävyys ja koko järjestelmän energiatehokkuus paranee käytettäessä alhaista menoveden lämpötilaa.

Uusi korjattu versio kaukolämpömitoitusohjeista on luettavissa Energiateollisuuden sivuilta.

Energiateollisuuden mukaan lämmönsiirtimien mitoitusohjeita muutetaan uudelleen vuonna 2019,  sillä silloin Suomessa pitäisi uudisrakentamisessa siirtyä määräysten mukaisesti nollaenergiarakentamiseen. Kuinkahan alas silloin lämmityspiirin veden lämpötila asetetaan? Patterilämmitystä mahdollistetaan tuskin lainkaan. Paraneeko asumismukavuus todella sillä?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaukolämmössä saa käyttää lämpöpattereita vielä pari vuotta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Esko Kukkonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/esko-kukkonen/