Korona on ollut osalle gryndereitä onnenpotku: Pahnan pohjimmaisetkin asunnot ovat tehneet kauppansa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntogrynderit ovat selvinneet koronan vaikutuksista kuin koira veräjästä. Tai nykymenoa katsoessa voi todeta, että osa rakentajista on hyötynyt viruksen vaikutuksista.

Tiedot perustuvat Rakennuslehden markkinakatsaukseen, joka koskee pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea.

Valmiiden asuntojen myyntivaraston kanssa kipuileville korona on ollut suoranainen onnenpotku. Etätyö ja hiljaiselo ovat lisänneet isompien asuntojen kysyntää, ja aikaisemmin nihkeästi kaupaksi käyneille isoille asunnoille on ollut vientiä.

Eikä asuntoja ole tarvinnut myydä nipuissa alennuksella, joskin tavanomaisia vastikkeisiin tai autopaikkoihin liittyviä porkkanoita on käytetty.

Valmiiden uusien asuntojen myyntivarasto onkin kutistunut jo alle kymmenen vuoden keskiarvon. Se luo hyvät edellytykset uusien asuntokohteiden käynnistämiselle.

Myyntivarastossa on nyt tuoreempaa tavaraa kuin aikaisemmin, ja ennakkomyynnin kera jopa viisi vuotta kaupan olleita asuntoja on saatu myydyksi.

Korona on muuttanut uusien ja käytettyjen asuntojen välistä voimasuhdetta. Käytettyjen asuntojen valtti on se, että muuttamaan pääsee nopeasti. Uuden asunnon ostaja voi joutua odottamaan muuttoa jopa pari vuotta. Kovin uusien asuntojen valmistumisbuumikin on jo ohi.

Käytetyt asunnot ovatkin lisänneet osuuttaan asuntokaupassa.

Positiivinen yllätys on, että uusien asuntojen markkina on selvinnyt koronasta kokonaisuutena näin hyvin. Rakentajilla on ollut valmiuksia ja uskallusta käynnistää uusia kohteita, joilla on vastattu yllättävän kovaan kysyntään. Muuten asuntojen hinnat olisivat saattaneet lähteä nopeaan nousuun.

Nytkin hinnat ovat selvässä nousussa. Kuluttajien asunto-ale jäi taas kerran tulematta.

Lue lisää uusien asuntojen markkinasta pääkaupunkiseudun ulkopuolella: Uusien asuntojen ralli sen kun jatkuu – Hinnat kääntyivät nousuun ja valmiiden varasto on huventunut

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korona on ollut osalle gryndereitä onnenpotku: Pahnan pohjimmaisetkin asunnot ovat tehneet kauppansa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat