Nyt kaivataan lisää hienoja kohteita

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Loppuvuoteen tiivistyy monien rakennusalan kilpailujen palkintojen julkistus. Rakennuslehden Vuoden työmaa -palkinto jaettiin jo YIT:n vetämälle Helsingin yliopiston päärakennuksen perusparannustyömaalle. Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistus on niittänyt monenlaista kunniaa ja saanut tänä vuonna muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon sekä Vuoden Puupalkinnon. Se on myös pian julkistettavan RIL-Palkinnon finalistikolmikossa.

Omat palkintonsa on tulossa vielä perinteisesti muun muassa vuoden teräsrakenteelle ja betonirakenteelle.

Erilaisten kilpailujen raateja – ja tietysti myös rakennusalaa ja rakennusten käyttäjiä – on viime vuosina hemmoteltu poikkeuksellisen hienoilla kohteilla. On ollut suuria kulttuurihankkeita, kuten keskustakirjasto Oodi, taidemuseo Amos Rex ja Olympiastadion, ja toisaalta esimerkiksi Triplan kaltaisia jättimäisiä kaupallisia hankkeita. Samaan aikaan on rakennettu myös isoja sairaaloita ja siltoja.

Monelle mainetta ja kunniaa niittäneelle kohteelle on yhteistä, että ne ovat julkisia hankkeita. Yhteiskuntaa tarvitaan rahoittamaan suurhankkeet ja kantamaan riskit, joita suuriin hankkeisiin usein liittyy.

Viime vuosien hienot palkitut kohteet valmistuivat rakentamisen pitkän nousukauden huipentumaksi. Suhdannekaari näytti tasaantumisen merkkejä jo ennen korona-aikaa, ja kriisi todennäköisesti viilentää ainakin hetkellisesti rakentamisen suhdannetta.

Lähivuosien palkintolautakunnat eivät näytä saavan pureksittavikseen aivan yhtä näyttäviä kohteita kuin muutamana aiempana vuotena. On toki ymmärrettävää, että suurhankkeita ei osu joka vuodelle. Mutta juuri tällaisena aikana rakentamista ja rakennusalaa kannattaisi tukea julkisilla hankkeilla – olivat ne sitten infraa, kulttuurirakentamista, sairaaloita tai muuta tarpeellista. Pahinta on, jos jarrua painetaan yhtä aikaa joka puolella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt kaivataan lisää hienoja kohteita”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat