Veromuutos yllättää rakentajat housut kintuissa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Näyttää jo selvälle, että ensi heinäkuun alussa voimaan tuleva rakennusalan ilmoitusvelvollisuus tulee ikävänä yllätyksenä todella suurelle joukolle yrityksiä. Ja tuskinpa tilanne on ainakaan parempi taloyhtiöissä, rakennuslana ulkopuolisissa yrityksissä ja tavallisten kansalaisten keskuudessa, jotka myös ovat verottajan tiukentuneiden vaatimusten piirissä.

Ensi heinäkuun alusta lähtien päätoteuttajan on ilmoitettava verottajalle sähköisesti työmaiden työntekijätiedot. Tilaajien puolestaan on tehtävä kuukausi-ilmoitus työmaiden urakoista ja niiden laskutuksesta. Tilaajavastuun ja Rakennusteollisuus RT:n arvio on, että vain neljäsosa liiton jäsenyrityksistä on tietoinen muutoksesta ja valmistautunut siihen. Verohallinnon viime syksyn selvitys antoi myös tylyn kuvan tilanteesta. Vain kymmenesosa pienistä ja keskisuurista rakennusalan yrityksistä oli valmistautunut muutokseen. Verohallinnon tuoreen kyselyn tulokset julkistetaan lähiaikoina, mutta tiettävästi tilanne ei ole ratkaisevasti kohentunut.

Työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuus koskee pääosin rakennusalan yrityksiä, mutta urakkatietojen ilmoitusvelvollisuus koskee suurimmalta osin muita kuin rakennusalan yrityksiä. Kaikkia, jotka tilaavat rakentamisen palveluita. Ilmoitus on tehtävä, kun yksittäisen sopimuksen arvo ylittää ilman arvonlisäveroa 15000 euroa. Myös taloyhtiöt kuuluvat tähän joukkoon.

Ilmoitusvelvollisuus koskee myös tavallisia omakoti- ja taloyhtiöasujia, mikäli tehty työ on edellyttänyt rakennuslupaa. Kourassa on oltava verottajalta saatu todistus ilmoitusilmoitusvelvollisuuden hoitamisesta, kun rakennusvalvonnan lopputarkastaja tulee paikalle. Verottajalle on tehtävä ilmoitus silloinkin, vaikka työ olisi tehty hartiapankilla tai talkootyönä.

Ilmoitusvelvollisuuden piti tulla voimaan jo viime lokakuussa, mutta eduskunta antoi armeliaasti lähes lähes vuoden lisää valmistautumisaikaa. Sekään ei näytä riittävän. Rehellisten rakentajien ja kansalaisten kannalta on kuitenkin lohdullista se, että verottaja on muuttunut asenteeltaan ja toimintatavoiltaan ihan oikeasti palveluorganisaatioksi. Verokarhulta kannattaa kysellä neuvoja eikä sanktiot ole heti odottamassa, jos uudet käytännöt eivät hyvistä yrityksistä huolimatta heti alkuun suju.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Veromuutos yllättää rakentajat housut kintuissa”

Jätä kommentti