Suomen suurimmassa rakennusalan rötösliigassa vallitsi kova kuri

Suomen suurimmassa rakennusalaan kytkeytyvässä rikosliigassa käytettiin kovaa sisäistä kuria, väkivaltaa ja uhkailuja.

Suomen suurimmassa rakennusalaan kytkeytyvässä rikosliigassa käytettiin kovaa sisäistä kuria, väkivaltaa ja uhkailuja.

Syyttäjät katsovat, että rikollisryhmän sisällä vallitsi käskysuhteisiin perustunut kuri, jota on tarvittaessa pidetty yllä muun muassa uhkailemalla.

Tapauksessa lankeaa syytteitä lähes sadalle ihmiselle. Käsittely alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Poliisin mukaan pääroolia ovat näytelleet ammattimainen väärien kuittien valmistus ja myynti. Rikollisringin epäillään myös teettäneen pimeää työtä ja välittäneen pimeää työvoimaa.

Jutussa uskotaan olevan mukana useita moottoripyöräjengiläisiä. Poliisin mukaan epäiltyjen joukossa on ihmisiä lähes kaikista ”liivijengeistä”.

Syyttäjät katsovat, että rikollisorganisaation järjestäytyminen on edennyt asteittain ja rikollisryhmäksi joukkoa voidaan kutsua alkuvuodesta 2004 lähtien.

Kymmenen miljoonan hyöty

Vyyhden perässä on oltu jo vuonna 2001, ja poliisi on saanut toiminnan lopetettua vuonna 2005. Poliisi ja verottaja ovat laskeneet, että kuittitehtaiden läpi olisi virrannut vuoden 2002 lopulta lähtien noin 20 miljoonaa euroa. Verottajan laskujen mukaan rikoksilla on saatu kymmenen miljoonan euron hyöty.

Tapaus on tähän mennessä paljastuneista kuittitehdasjutuista suurin. Yritykset ovat urakoineet muun muassa Helsingin vankilassa ja Upinniemen varuskunta-alueella. Liigalla epäillään olevan kytköksiä valtion urakoiden veronkiertojuttuun, jossa yksi urakointikohteista oli pääministerin virka-asunto Kesäranta.

Epäillyille nousee käräjillä syytteitä muun muassa törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Tällä hetkellä vain yksi syytetty on vangittuna.

Ydinryhmässä kymmenen ihmistä

Poliisi epäilee, että rikostehtailun ydinryhmässä on ollut kymmenen ihmistä. Syyttäjien mukaan homma on käytännössä pyörinyt organisoidusti niin, että muutama päätekijänä pidetty on muun muassa hoitanut toimiston käytännön asioita, vastannut bulvaanien toiminnasta, maksanut pimeitä palkkoja ja hoidellut työmaille työntekijöitä.

Muutamat epäillyt ovat puolestaan vastanneet kirjanpidoista ja huolehtineet siitä, että toiminta näyttää ulospäin lailliselta. Jotkut epäillyt ovat hankkineet uusia muodollisia vastuuhenkilöitä yrityksiin ja toiset taas työkohteita, joissa he ovat saattaneet itse toimia työnjohtajina.

Osaa epäillyistä syytetään avunannoista päätekijöiden rikoksiin. Syyttäjien mukaan ryhmän toiminta on rakentunut keskeisesti väärien tietojen varaan perustetuille, lyhyen elinkaaren yrityksille.

Massiivisen vyyhden käsittely alkaa kuun loppupuolella. Tuomio annetaan vasta ensi syksynä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen suurimmassa rakennusalan rötösliigassa vallitsi kova kuri”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi