Kokeile kuukausi maksutta

Avaran johdon osakkeille jopa 14 prosentin osinkotuotto ilman riskiä

Avara Suomen, entisen YH:n, johtohenkilöt kuittasivat keväällä huikean 14,25 prosentin osinkotuoton vuonna 2006 hankkimistaan osakkeista. Vuoden 2007 annissa hankittujen johdon osakkeiden tuotto on kuitenkin pienempi. Yhtiössä on kahden sarjan osakkeita, kuntaomistajien omistamia A-osakkeita sekä pääasiassa johdon ja institutionaalisten sijoittajien kahdesta osakeannista hankkimia E-osakkeita. E-osakkeille on taattu etuoikeus osingonmaksussa. E-osakkeille maksetaan ensin 6 prosentin tuotto, minkä päälle maksetaan vielä sama osinko kuin A-osakkeille.

Avara Suomen, entisen YH:n, johtohenkilöt kuittasivat keväällä huikean 14,25 prosentin osinkotuoton vuonna 2006 hankkimistaan osakkeista. Vuoden 2007 annissa hankittujen johdon osakkeiden tuotto on kuitenkin pienempi. Yhtiössä on kahden sarjan osakkeita, kuntaomistajien omistamia A-osakkeita sekä pääasiassa johdon ja institutionaalisten sijoittajien kahdesta osakeannista hankkimia E-osakkeita. E-osakkeille on taattu etuoikeus osingonmaksussa. E-osakkeille maksetaan ensin 6 prosentin tuotto, minkä päälle maksetaan vielä sama osinko kuin A-osakkeille.
Kuuntele juttu

image

Avaran johdon osakkeiden huikeaa tuottoa selittää se, että E-osakkeen 6 prosentin tuotto lasketaan viimeisimmän osakeannin hankintahinnalle. Vuoden 2007 osakeannissa E-osakkeen antihinta oli yli kaksinkertainen (4,69 euroa) vuoden 2006 antihintaan (2,18 euroa) verrattuna. Tämä raha-automaatti nostaa osinkotuloa myös tulevaisuudessa, jos osakkeen hinta nousee mahdollisissa uusissa anneissa.

 

Verotonta tuloa

Avaran tiedotteen mukaan johto rahoitti merkintöjensä maksut pankkilainoilla, ”henkilökohtaisella riskillä”. Todellisuudessa johdon osakerahastuksen tekee riskittömäksi se, että yhtiö sitoutui ostamaan vuoden 2006 annissa hankitut E-osakkeet takaisin merkintähinnalla. Tällainen sitoumus nostaa osakkeiden vakuusarvon todennäköisesti lähelle sataa prosenttia, jos niitä vakuutena käyttäen hankitaan lainaa. Rahoitusmarkkinoiden asiantuntija arvioi, että tällaisen pankkilainan marginaali saattaisi olla 0,5-1,0 prosenttiyksikköä. Yksinkertainen laskutoimitus osoittaa, että johto on pystynyt nettoamaan riskittömälle sijoitukselleen lainakustannusten jälkeen noin 10 prosentin tuoton.

 

On vielä huomioitava, että julkisesti noteeraamattomien yhtiöiden osinkotuotot ovat pääosin verovapaata tuloa. Muiden Avaran johtajien kuin toimitusjohtaja Perttu Liukun osinkotulot ovat todennäköisesti jääneet kokonaan verovapaiksi ja myös Liukun noin 200 000 euron potin verotus on ollut vähäistä.

Vuoden 2007 osakeannissa Avara ei enää antanut takaisinostositoumusta johdon osakkeille. Sen sijaan yhtiö lainoitti ainakin Liukun osakekauppoja. Mielenkiintoinen paradoksi onkin, että yhtiö hankkii pääomia osakeannilla lainoittamalla johdon osakkeita, joille yhtiö maksaa osinkoina lainakorkoa suuremman tuoton. Lehtitietojen mukaan Liukun laina on sidottu peruskorkoon, joka on tällä hetkellä 4,75 prosenttia. E-osakkeille maksetaan päältä vähintään 6 prosentin osinkoa.

 

Avaran johdon osakeomistukset (kaikki E-osakkeita) ja osingot vuodelta 2007

                                                                                                                    Osakkeita   Osingot

 • Perttu Liukku (toimitusjohtaja, Avara Suomi)                          641 250   199 685
 • Tuija Haavisto (myyntijohtaja, Avara Suomi)                           235 000     73 179
 • Kai Kosunen (toimitusjohtaja, Avara Isännöinti)                    200 584     62 462
 • Hans Sten (talousjohtaja, Avara Suomi)                                  200 583     62 462
 • Essi Majamaa (toimialajohtaja, kiinteistösijoitus)                 185 250     57 687
 • Kari Mäenpää (toimialajohtaja, rakennuttaminen)                   42 583     13 260
 • Juho Lönnblad (lakiasiainjohtaja, Avara Suomi)                      40 000     12 456
 • Timo Eskola (aluejohtaja, Avara Pohjois-Suomi)                     37 250     11 600
 • Vesa Havukainen (talousjohtaja, Avara Isännöinti)                  37 250     11 600
 • Markku Tuulensuu (sijoitusjohtaja, kiinteistösijoitus)              37 250     11 600
 • Eija Riihimäki (aluejohtaja, Avara Itä-Suomi)                             27 000       8 408
 • Seppo Saari (toimitusjohtaja, Avara Itä-Suomi)                         27 000       8 408
 • Juhani Isoherranen (isännöinti, aluejohtaja, P-Suomi)           27 000       8 408

                                                                                           Yhteensä         1 738 000  541 213

Osa taulukossa mainituista Avaran uusista johtajista on hankkinut osakkeensa vasta viime vuonna.

 

Kuntaomistajien kyllästymistä Avaran omistajapolitiikkaan ei tarvitse ihmetellä, kun katsoo, paljonko kunnat saivat osinkotuloja A-osakkeilleen. Avaran osakkeista on A-osakkeita 56 prosenttia, mutta osingoista ne saivat tänä vuonna vain 11 prosenttia, 328 890 euroa. Avaran operatiivinen johto omistaa osakkeista 8,9 prosenttia, mutta osingoista johto kuittasi 18,1 prosenttia, 541 213 euroa, eli lähes kaksinkertaisesti sen, mitä kuntaomistajat saavat A-osakkeilleen. Liukku omistaa Avaran osakkeista 3,3 prosenttia, joka toi hänelle 6,7 prosenttia yhtiön maksamista osingoista.

 

Omistus pois säätiöstä, asuntoja säätiöön

Vielä vuonna 2006 YH-kehityssäätiö, nykyiseltä nimeltään Asuntorakentamisen kehityssäätiö, oli Avaran, sen hetkisen konserniyhtiö YH-Asunnot Oy:n suurin yksittäinen omistaja 27 prosentin omistusosuudella. Säätiö oli toimivalle johdolle hyvä työväline, sillä siihen kuuluivat muun muassa toimitusjohtaja Liukku ja yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta viime viikolla poispotkittu Matti Kataja. Kataja osoitti viime viikkojen omistusmyllerryksessä olleensa huomattavasti enemmän Avaran johdon ja institutionaalisten sijoittajien edustaja kuin Lahden kaupungin, jonka mandaatilla hän hallituksessa istui.

Kehityssäätiö myi omistamansa Avaran A-osakkeet emoyhtiölle vuonna 2006 runsaan miljoonan euron kauppasummasta. Nykyiseen osakemäärään suhteutettu hinta oli 0,17 euroa osakkeelta. Viime vuoden lopussa Avara puolestaan kevensi tasettaan myymällä samaan säätiöön 51 prosenttia Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeista. Kauppahinta oli Ara-säännösten mukainen, 155 000 euroa.

Toimintatapoja kuvastaa se, että kyseiseltä säätiöltä jäi yleishyödyllisyysstatus hakematta. Yleishyödyllisyyttä koskeva hakemus on parasta aikaa Arassa eikä ole itsestään selvää, että yleishyödyllisyys myönnetään.

 

VVO ja Sato jatkoivat ostotarjoustaan

 

VVO ja Sato ilmoittivat tänään jatkavansa yhteistä ostotarjoustaan Lahden, Kemin, Vantaan ja Hyvinkään omistamista Avaran A-osakkeista toukokuun loppuun asti. Yhtiöt ovat tarjonneet osakkeista 3,40 euroa kappaleelta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Avaran johdon osakkeille jopa 14 prosentin osinkotuotto ilman riskiä”

 1. Kysymys ”Avaran johdon osakkeille jopa 14 prosentin osinkotuotto ilman riskiä” -artikkelin kirjoittajille! Kirjoititte Rakennuslehdessä 2.5.2008 Asuntorakentamisen kehityssäätiön (ent. YH-kehityssäätiön) osakekaupoista, jotka koskivat myös AVAIN Asumisoikeus Oy:tä. Saiko Asuntorakentamisen kehityssätiö (ent. YH-kehityssäätiö) Aralta yleishyödyllisyysstatuksen? Eikö sillä ollut yleishyödyllisyysstatusta?

  1. Janoiselle paukut !

   ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti on todennut vastineessaan ( https://www.rakennuslehti.fi/uutiset/rakentaminen/23322.html) että vuonna 2007 tehty kauppa ei ole ollut lainmukainen.
   Asuntorakentamisen kehityssäätiö ei ole yleishyödyllinen yhteisö, sille ei ole voitu myydä AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeita. Ihmetystä herättää toinenkin asia. Miten on mahdollista että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on voinut myydä kyseiset osakkeet keväällä 2008 Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle. Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy nimeämispäätös on tehty vasta lokakuussa 2008.
   Ara on vastannut 17.6.2009 kirjeessä Dnro 4908/635/08 Harri Kempille, että Avain Asumisoikeus Oy:n osakekannasta omistaa 51 % Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy (entinen Itä-Suomen YH-Asunnot Oy). Asuntorakentamisen Kehityssäätiö osti 51 % Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeista (osakkeet 1-694) 31.12.2007 ja myi samat osakkeet 15.05.2008 Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:lle, nykyiselle Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle. Kyseinen kirje on annettu tiedoksi myös Ympäristöministeriöön, Rakennetun ympäristön osastolle Hallitusneuvos Liisa Linna-Angelvuolle.
   Pitävätkö Dnro:lla varustetun kirjeen tiedot paikkaansa, ja ovatko kaupat olleet lainmukaisia ? Kuka valvoo näiden osakekauppojen lainmukaisuutta ? ARA ? YMÄRISTÖMINISTERIÖ ? VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO ?

 2. On se vaan ihme, ettei kukaan lainoppinut ole ottanut kantaa tai ei ole tiennyt tällaisia laittomuuksia tapahtuneenkaan. On ne kaupat jo vahvistettu asuntoministerin vastauksessa eduskunnan suullisessa kyselyssä.
  Lainmuutosta vain odotellaan. Kuinkahan monta asoasuntojen ns. omistajaa eduskunnassa ajaa näitä asioita. Minkähänlainen tieto heillä on Liukun liiketoimista. Ei taida oikein paljon tietoja olla lakia tehdessä.

 3. Rakennuslehti kirjoitti 2.5.2008, että vuoden 2007 lopussa Avara kevensi tasettaan myymällä Asuntorakentamisen kehityssäätiöön 51 prosenttia Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeista. Toni Perttu Liukku oli tuohon aikaan Avara-konsernin toimitusjohtaja. Rakennuslehden mukaan säätiö oli toimivalle johdolle hyvä työväline, sillä siihen kuului muun muassa toimitusjohtaja Liukku.

  Kuka osaisi selittää, mitä tarkoitetaan taseen keventämisellä ja miksi se tehtiin? Missä mielessä säätiö oli hyvä työvaline toimivalle johdolle? Tarkoitetaanko työvälineellä työrukkasta?

  Asuntorakentamisen kehityssäätiö myi syksyllä 2010 saman 51%:n enemmistöomistuksen Avain Asumisoikeus Oy:stä Toni Perttu Liukulle ja Kari Mäenpäälle. Myös Mäenpää oli aikaisemmin Avaran palkkalistoilla.

  Ensin Avara, jonka toimutusjohtaja Liukku oli, möi meidät Asuntorakentamisen kehityssäätiölle vuoden 2007 lopussa. Sitten Asuntorakentamisen kehityssäätiö möi meidät syyskuussa 2010 Avainrakennuttaja Oy:lle, jonka samainen Liukku omistaa Avara-kaverinsa kanssa. Ymmärsinkö oikein? Mikä kuvio!

  1. Jotta ”kuvion” ensimmäinen vaihe eli AVAIN Asumisoikeus Oy:n 51 %:n enemmistöomistuksen myyminen Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle olisi onnistunut, tarvittiin vielä toinen työrukkanen eli väliyhtiö – Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy – Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin. Nyt ”kuvio” oli muodollisesti laillinen ja sai myös ARAn hyväksynnän. Itse asiassa ARA taisi tarjota tätä rukkasta, jotta ”loppuratkaisu” olisi laillinen. ARAhan on kiinnostunut oman ilmoituksensa mukaan vain lopputuloksesta, ei siitä, minkälaisen kuvion kautta siihen on päädytty.

   Kun sitten syksyllä 2010 Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi saman 51 %:n enemmistöomistuksen AVAIN Asumisoikeus Oy:stä yksityisille liikemiehille (Liukku ja Mäenpää), niin tämä toinen työrukkanen – Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy – oli jo olemassa ja teki ”kuvion” toisenkin vaiheen mahdolliseksi eli muodollisesti lailliseksi, minkä ARAn ylijohtaja Rossilahti on kiiruhtanut toteamaan. Kuvion ensimmäisen vaiheen aikana vuonna 2008 ARA oli myöntänyt yleishyödyllisyysstatuksen ko. väliyhtiölle. Tämä yleishyödyllisyysstatus puuttui Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä ja siksi se ei voinut suoraan omistaa yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön – AVAIN Asumisoikeus Oy:n – osakkeita. Yleishyödyllinen väliyhtiö – Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy – tarvittiin myös, kun yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön – AVAIN Asumisoikeus Oy:n – enemmistöomistus ja määräysvalta myytiin syksyllä 2010 pilkkahintaan yksityisten liikemiesten omistamalle Avainrakennuttaja Oy:lle, jolla ei voi olla yleishyödyllisyysstatusta. Kuten nimim. Avaimen asukasparka toteaa, niin yksityisistä liikemiehistä toinen – Perttu Liukku – toimi kuvion ensimmäisen vaiheen aikana Avara-konsernin toimitusjohtajana ja liikemiehistä toinen – Kari Mäenpää – hänen alaisenaan.

   Olenko ymmärtänyt kuvion oikein? Voisiko joku asiantuntija, esimerkiksi ARAn Rossilahti tai Virtanen, auttaa ymmärtämään kuvion paremmin?

  2. Rakennuslehden mukaan säätiö

   Työvälineellä tarkoitettaneen nimenomaan työrukkasta. Asuntorakentamisen Kehityssäätiö ja sen holding-yhtiö Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy mahdollistivat yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön Avain Asumisoikeus Oy:n (ent. YH-Asumisoikeus OY) irrottamisen Avara-konsernista vuosien 2007-2008 omistusjärjestelyissä ja sen myymisen syksyllä 2010 yksityisten liikemiesten omistamalle Avainrakennuttaja Oy:lle.

   Asiakirjojen mukaan keskeisiä toimijoita molemmissa omistusjärjestelyissä olivat Perttu Liukku ja Antti Viinikka. Liukku toimi vuosien 2007-2008 omistusjärjestelyjen aikaan Avara-konsernin toimitusjohtajana. Syksyn 2010 kaupoissa hän sai AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja määräysvallan pilkkahintaan yhdessä entisen alaisensa Kari Mäenpään kanssa omistamalleen Avainrakennuttaja Oy:lle. Antti Viinikka on toiminut em. omistusjärjestelyjen aikaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiön hallituksen, Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n hallituksen ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtajana eli paljon valtaa oli keskittynyt yhdelle henkilölle.

   1. Asiakirjojen mukaan keskeisiä toimijoita

    Pienenä tarkennuksena edellisen viestin kirjoittajalle todettakoon, että keskeinen toimija vuoden 2008 omistusjärjestelyissä oli myös Suvi Seila. Asiakirjojen mukaan hän toimi myyjäpuolen eli Avara Suomi -konsernin lakimiehenä ja edustajana ja samanaikaisesti valtakirjalla ostajapuolen eli Asuntorakentamisen Kehityssäätiön edustajana. Myöhemmin hän toimi sekä Asuntorakentamisen Kehityssäätiön omistaman väliyhtiön Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n hallituksen jäsenenä että AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallituksen jäsenenä. Mainittakoon myös, että asiakirjojen mukaan hänellä oli sama kotiosoite kuin Avara-konsernin silloisella toimitusjohtajalla Perttu Liukulla eli paljon toimijuutta keskittyi samaan osoitteeseen.

     1. Kiitos vinkistä! Linkki ei toiminut, mutta säätiön yhteystiedot löytyivät YTJ:stä. YTJ:n mukaan säätiön osoitteeksi on tosiaankin merkitty Oolannintie 9, 01520 VANTAA 9.3.2010 alkaen, mutta eikö ko. säätiön osoite aikaisemmin ollut sama kuin Avara-konsernin osoite eli Retkeilijänkatu 11. Y-tunnus 1729406-8 on kuitenkin sama kuin siihen aikaan, kun säätiö majaili Retkeilijänkadulla. YTJ:stä ei käy esille osoitehistoria.

      Miksi säätiö muutti osoitettaan ja miten säätiön osoite voi olla sama kuin yksityishenkilöiden kotiosoite? Ja eikös juuri tämä säätiö myynyt sitten syksyllä 2010 säätiön omistaman väliyhtiön samassa osoitteessa asuvan liikemiehen ja tämän kaverin firmalle, jolloin näistä liikemiehistä tuli yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä?

      Säätiö päätoimialaksi on YTJ:ssä merkitty Rakennetekninen palvelu (71123). Mitä nämä palvelut ovat? Vuosien 2007 ja 2009 toimintakertomuksien mukaan säätiön toiminnan painopiste on kuitenkin ollut isännöintialan ja Avara Isännöintiakatemian kehittämisessä. Mistä voisi saada luotettavat tiedot säätiön toiminnasta ja varainkäytöstä (tilisiirto- ja kuittitason tiedot)?

     2. Vuosien 2007

      Tarkoitin vuosien 2007 ja 2008 toimintakertomuksia! Niissä säätiön tarkoitus esitetaan seuraavasti:

      ” Säätiön tarkoituksena on edistää asumisen ja asuntorakentamisen tutkimusta sekä kehittää rakentamisen laatua ja teknistä osaamista”.

      Vuoden 2007 toiminnasta kerrotaan seuraavaa:

      ”Säätiö päätti antaa tukea isännöintialan kehittämiseen toimintavuosille 2007 – 2009, yhteensä 300.000 euroa. Tästä summasta tilikauden aikana maksettiin 100.000,00 euroa. Kiinteistöalan taloushallinnon kehittämistä päätettiin tukea vuosina 2007-2009 yhteensä 90.000 eurolla, josta tilikauden aikana maksettiin 54.000,00 euroa. Indeksitalon elinkaarikustannukset –projektille säätiö päätti myöntää 14.000 euron avustuksen. Projektisuunnitelmaa tuottajamuotoisen pientalomallin kehittämiseksi on päätetty tukea 60.000,00 eurolla. Tilikauden aikana säätiö osti 51 % asumisoikeusyhtiön osakekannasta. Osakekauppaan tarvittavat sääntömuutokset ja viranomaisluvat ovat vireillä.”

      Vuoden 2008 toiminnasta kerrotaan seuraavaa:

      ”Tilikauden aikana säätiö on antanut tukea seuraavasti:

      – Isännöintialan ja Isännöintiakatemian kehittäminen 100.000,00 euroa.
      – Kiinteistöalan taloushallinnon kehittäminen 36.000,00 euroa.
      – Projektisuunnitelma tuottajamuotoisen pientalon kehittämiseksi 30.000,00 euroa.
      – Senioriasumisen palvelukonseptin kehittäminen 10.000,00 euroa.”

      Lisäksi vuoden 2008 toimintakertomuksessa kirjoitetaan:

      ”Säätiö on päättänyt, että vuonna 2009 tuetaan isännöinnin kehittämistyötä 100.000,00 eurolla ja että 2.800,00 euron apuraha Sonja Taipaleenmäen pro gradu ”isännöintityön kehittäminen” -tutkimukselle maksetaan työn valmistuttua.”

      Lisäksi vuoden 2008 toimintakertomuksessa kerrotaan, että

      ”Tilikauden aikana säätiö osti 100% Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:stä (ent. Itä-Suomen YH-Asunnot Oy). Säätiö myi omistamansa 51% AVAIN Asumisoikeus Oy:n (ent. YH-Asumisoikeus Oy) osakkeista Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle (ent. Itä-Suomen YH-Asunnot OY).”

      Onko säätiön toiminta vastannut säätiön säännöissään kuvaamaa tarkoitusta?

 4. Onko tietoa Avaran entisen ja nykyjohdon osakkeista ja osingoista? Mikä on tilanne tänään?

  Saiko Liukku pitää osakkeensa, vaikka sai potkut Avarasta syksyllä 2009?

 5. Rakennuslehden 2.5.2008 mukaan ”Avara Suomen, entisen YH:n, johtohenkilöt kuittasivat keväällä huikean 14,25 prosentin osinkotuoton vuonna 2006 hankkimistaan osakkeista. Vuoden 2007 annissa hankittujen johdon osakkeiden tuotto on kuitenkin pienempi. Yhtiössä on kahden sarjan osakkeita, kuntaomistajien omistamia A-osakkeita sekä pääasiassa johdon ja institutionaalisten sijoittajien kahdesta osakeannista hankkimia E-osakkeita. E-osakkeille on taattu etuoikeus osingonmaksussa. E-osakkeille maksetaan ensin 6 prosentin tuotto, minkä päälle maksetaan vielä sama osinko kuin A-osakkeille.”

  Mien tämä kaikki voi tapahtua ns. yleishyödyllisessä konsernissa? Onko lainsäädäntö täynnä porsaanreikiä vai nukkuiko valvontaviranomainen (ARA)? On kauheaa, että asumisoikeus- ja vuokra-asukkaiden vastikkeissaan maksamia rahoja valuu yksityishenkilöiden taskuihin yleishyödyllisissäkin asumisoikeus- ja vuokra-yhtiöissä.

  Nyt Avara Suomea (ent. YH-Suomea) ei enää ole, mutta johdon osakkeet ja osingot ovat ilmeisesti yhä olemassa Avara-konsernin raunioille syntyneessä tynkäyhtiössä (ensin Avara Asunnot Oy, nyt Avara Oy).

  Kukas olikaan Avava-konsernin johtaja tuohon aikaan, kun konsernin johdolle alettiin jakaa osakkeita ja osinkoja? Ja minkäs takia Avara-konserni joutui maksuvaikeuksiin ja jouduttiin pilkkomaan?

 6. Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaana tuli luettua Rakennuslehden juttuja ja verkkokeskusteluja Avarasta ja AVAIN Asumisoikeus Oy:stä. Monet niistä ovat herättäneet kysymyksiä yleishyödyllisen asumisoikeus- ja vuokra-asuntokonsernin toiminnasta. Yksi kysymys koskee yleishyödyllisen konsernin johdon osinkotuottoja, joista Rakennuslehti kirjoittaa yllä olevassa jutussaan.

  Tietääkö kukaan, millaisia osinkotuottoja Liukku ja kumppanit ovat saaneet Avarasta viime vuosina? Nykyisin Liukku saa osinkotuottoja myös AVAIN Asumisoikeus Oy:stä. Niiden suuruudesta on jonkinlainen käsitys, mutta mitä mahtanee saada nykyisestä pilkotusta Avarasta? Entä Sten ja Majamaa? Mistä nämä tiedot voisi saada?

 7. Rakennuslehti kirjoitti 2.5.2008::

  ”Vielä vuonna 2006 YH-kehityssäätiö, nykyiseltä nimeltään Asuntorakentamisen kehityssäätiö, oli Avaran, sen hetkisen konserniyhtiö YH-Asunnot Oy:n suurin yksittäinen omistaja 27 prosentin omistusosuudella. Säätiö oli toimivalle johdolle hyvä työväline, sillä siihen kuuluivat muun muassa toimitusjohtaja Liukku ja yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta viime viikolla poispotkittu Matti Kataja. Kataja osoitti viime viikkojen omistusmyllerryksessä olleensa huomattavasti enemmän Avaran johdon ja institutionaalisten sijoittajien edustaja kuin Lahden kaupungin, jonka mandaatilla hän hallituksessa istui.”

  Miksi Kataja potkittiin pois yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta, jos hän oli enemmän Avaran johdon ja institutionaalisten sijoittajien edustaja kuin Lahden kaupungin, jonka mandaatilla hän hallituksessa istui?

  Miksi näin ”hyvä mies” potkittiin pois hallituksesta? Kuka oli potkujen takana ja miksi?

 8. Mikä on tämänhetkinen tilanne Avaran johdon osakeomistuksissa?

  Rakennuslehden vanhassa jutussa 2.5.2008 on mielenkiintoista tietoa myös Asuntorakentamisen Kehityssäätiön historiasta ennen vuotta 2007. Säätiö on ollut taas kovasti esillä monissa kirjoituksissa. Rakennuslehti kirjoittaa:

  ”Vielä vuonna 2006 YH-kehityssäätiö, nykyiseltä nimeltään Asuntorakentamisen kehityssäätiö, oli Avaran, sen hetkisen konserniyhtiö YH-Asunnot Oy:n suurin yksittäinen omistaja 27 prosentin omistusosuudella. Säätiö oli toimivalle johdolle hyvä työväline, sillä siihen kuuluivat muun muassa toimitusjohtaja Liukku ja yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta viime viikolla poispotkittu Matti Kataja. Kataja osoitti viime viikkojen omistusmyllerryksessä olleensa huomattavasti enemmän Avaran johdon ja institutionaalisten sijoittajien edustaja kuin Lahden kaupungin, jonka mandaatilla hän hallituksessa istui.”

  ”Kehityssäätiö myi omistamansa Avaran A-osakkeet emoyhtiölle vuonna 2006 runsaan miljoonan euron kauppasummasta. Nykyiseen osakemäärään suhteutettu hinta oli 0,17 euroa osakkeelta. Viime vuoden lopussa Avara puolestaan kevensi tasettaan myymällä samaan säätiöön 51 prosenttia Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeista. Kauppahinta oli Ara-säännösten mukainen, 155 000 euroa.”

  ”Toimintatapoja kuvastaa se, että kyseiseltä säätiöltä jäi yleishyödyllisyysstatus hakematta. Yleishyödyllisyyttä koskeva hakemus on parasta aikaa Arassa eikä ole itsestään selvää, että yleishyödyllisyys myönnetään.”

  Näin siis Rakennuslehti 2.5.2008. Nyt me tiedämme, että kyllähän se Ara sen yleishyödyllisyyden myönsi, tosin ei säätiölle, vaan ns. väliyhtiölle (Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy) Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n välissä. Ara jopa itse esitti väliyhtiön perustamista. Näin ainakin ko. säätiön PRH:lle antamassa selvityksessä väitetään ja asiakirjatkin tukevat tuota väitettä. Että sellainen Ara meillä on!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat