Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät odottavat vilkasta syksyä asuntokaupassa

Kiinteistönvälittäjät uumoilevat vilkasta asuntokaupan syksyä, mutta toisaalta kaupalliset odotukset saattavat hieman alittua ennakoidusta, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton katsaus. Pahimmaksi peikoksi nousee useimpien mielestä pelko työttömyyden pahenemisesta. Alan toimijoista 44 prosenttia uskoo, että ostajat odottelevat hintojen laskua. Merkittävä syy asuntokaupan viivästymiseen on myös se, että esimerkiksi pankit edellyttävät entisen asunnon myyntiä ennen uuden ostoa.

Kiinteistönvälittäjät uumoilevat vilkasta asuntokaupan syksyä, mutta toisaalta kaupalliset odotukset saattavat hieman alittua ennakoidusta, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton katsaus. Pahimmaksi peikoksi nousee useimpien mielestä pelko työttömyyden pahenemisesta. Alan toimijoista 44 prosenttia uskoo, että ostajat odottelevat hintojen laskua. Merkittävä syy asuntokaupan viivästymiseen on myös se, että esimerkiksi pankit edellyttävät entisen asunnon myyntiä ennen uuden ostoa.

Kuuntele juttu

”Tunnelmien hienoinen rauhoittuminen kesää kohden tultaessa tuntuu markkinoiden näkökulmasta tervehdyttävältä ilmiöltä. Välitysalan toimintaympäristössä on nähtävissä, että kaupankäynnin piiriin ovat viime aikoina tulleet mukaan pääkaupunkiseudun lisäksi vahvemmin myös maan muutkin alueet. Näkymät asuntomarkkinoilla ja välitysalalla ovat loppuvuodelle yleisesti kohtuullisen positiiviset. Loppuvuonna merkittävimpiä tilannetta jonkin verran muuttavia tekijöitä on uudistuotannon valmistuminen”, arvioi alan tunnelmia KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Kevääseen verrattuna syksyllä 2010 liikkeellä ostajaryhmistä ovat välittäjien arvioiden mukaan erityisesti asunnonvaihtajat. Myös ensiasunnon ostajia ja vuokralla asuvia arvioidaan olevan liikkeellä. Isompia perheasuntojakin haetaan, mutta asuntoja sijoitusmielessä ostavia arvellaan olevan liikkeellä vain maltillisesti. 

Alhaisena jatkuva korkotaso ja riittämätön vuokratarjonta on omiaan työntämään vuokra-asujia omistusasuntomarkkinoille erityisesti suomalaisissa kasvukeskuksissa. Vastanneista 27 prosenttia puolestaan arvioi, että työttömyyden kasvu vahvistaa kiinnostusta vuokramarkkinoita kohtaan ja heikentää loppuvuonna omistusasuntojen kysyntää.

Eräät vastanneet arvioivat, että julkisuuteen nostettu keskustelu korkovähennysten poistosta saattaa olla omiaan luomaan epävarmuutta ja hillitä omistusasunnon hankintaa.

Kiinteistönvälitysalalla uskotaan myös, että puhe asuntomarkkinoiden ylikuumenemisesta on alueellinen ilmiö, joka koskee etenkin Helsingin kantakaupungin aluetta. Tarjolla oleva asuntokaupan ristiriitainen informaatio ruokkii kuluttajien epävarmuutta. Asunto-osakeyhtiölain uudistus saattaa tehdä ostajista varovaisempia. Lain mukanaan tuomat vaatimukset vähentävät todennäköisesti halukkuutta myydä asunto ilman asiantuntijan apua.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto on kerännyt tiedot alan suhdannenäkymistä koko 2000-luvun ajan. Tilastokeskuksen laskennassa ovat mukana kaikki yritykset, jotka vaikuttavat toimialalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät odottavat vilkasta syksyä asuntokaupassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat