Kokeile kuukausi maksutta

Verohallinto lisää ulkomaisten rakennusalan yritysten valvontaa

Rakennusalan tarkastuksissa löytyneiden puutteiden vuoksi Suomen Verohallinto lisää ulkomaisiin rakennusalan yrityksiin kohdistuvaa ohjausta ja verovalvontaa. Verohallinto muun muassa valvoo entistä tarkemmin sitä, syntyykö ulkomaisille yrityksille Suomeen kiinteä toimipaikka, vaikka toimintaa aloitettaessa on ilmoitettu, että kiinteää toimipaikkaa ei synny. Ulkomaalainen yritys on verovelvollinen Suomeen, jos sillä on kiinteä toimipaikka Suomessa.

Rakennusalan tarkastuksissa löytyneiden puutteiden vuoksi Suomen Verohallinto lisää ulkomaisiin rakennusalan yrityksiin kohdistuvaa ohjausta ja verovalvontaa. Verohallinto muun muassa valvoo entistä tarkemmin sitä, syntyykö ulkomaisille yrityksille Suomeen kiinteä toimipaikka, vaikka toimintaa aloitettaessa on ilmoitettu, että kiinteää toimipaikkaa ei synny. Ulkomaalainen yritys on verovelvollinen Suomeen, jos sillä on kiinteä toimipaikka Suomessa.

image

”Pyrimme hyödyntämään entistä systemaattisemmin verovalvonnassa rakennusalalta saatavia urakka- ja kulkulupatietoja. Vertailutietoja voidaan hyödyntää verovalvonnassa tarkistettaessa muun muassa sitä, että yritykset ilmoittavat ja maksavat veronsa oikein ja ajallaan ja että työntekijöiden verotuksellinen status on ilmoitettu meille oikein”, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verohallinnosta kertoo.

Verohallinto tekee myös työmaakäyntejä. Työmaakäynnit lisäävät mahdollisuuksia Suomen ja vaikkapa Viron kanssa tehtävän valvontayhteistyön syventämiseen ja kehittämiseen. Yhteistyöhön liittyy muun muassa vertailutietojen vaihto, toimintamallin ja kohdevallinnan kehittäminen sekä yhteistarkastukset.

”Ulkomaalaisten yritysten tarkastuksissa on löydetty esimerkiksi peiteltyä osingonjakoa, yritysten kiinteiden toimipaikkojen muodostumista Suomessa, rekisteröinnin ja ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntejä, verojen maksamatta jättämistä yli kuuden kuukauden työskentelystä Suomessa ja väärennettyjä kuitteja”, Muinonen toteaa.

Valmisteilla on myös laki veronumerosta. Laki helpottaisi valvontaa, koska sen mukaan jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä pitäisi olla suomalainen henkilötunnus ja sitä vastaava veronumero. Lisäksi urakka- ja kulkulupatietojen ilmoittaminen Verohallinnolle on tulossa pakolliseksi.

Toisaalta myös ulkomaalaisille yrityksille suunnattua ohjeistusta lisätään. Esimerkiksi virolaisille yrityksille on nyt tarjolla vironkielisiä ohjeita siitä, miten yritysten tulee rekisteröityä Verohallintoon, kun niille muodostuu Suomeen kiinteä toimipaikka. Ohjeet löytyvät Vero.fi-palvelusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Verohallinto lisää ulkomaisten rakennusalan yritysten valvontaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat