Kokeile kuukausi maksutta

Rakentajien veronumerot saataneen käyttöön alkuvuonna

Rakennusalan työntekijöille pakolliseksi tulevan veronumeron valmistelu on lähtenyt ripeästi liikkeelle. Uusi hallitus on vauhdittanut lainuudistusta, jonka mukaan veronumero on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna. Tämänhetkisten tietojen mukaan jokainen suomalainen saa henkilökohtaisen veronumeron jo alkuvuodesta verokortin mukana. Heinäkuun alusta alkaen käynnistyvillä rakennustyömailla tulee myös kaikilla ulkomaisilla työntekijöillä olla veronumero haettuna.

Rakennusalan työntekijöille pakolliseksi tulevan veronumeron valmistelu on lähtenyt ripeästi liikkeelle. Uusi hallitus on vauhdittanut lainuudistusta, jonka mukaan veronumero on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna. Tämänhetkisten tietojen mukaan jokainen suomalainen saa henkilökohtaisen veronumeron jo alkuvuodesta verokortin mukana. Heinäkuun alusta alkaen käynnistyvillä rakennustyömailla tulee myös kaikilla ulkomaisilla työntekijöillä olla veronumero haettuna.

”Olemme erittäin tyytyväisiä vireillä olevaan lakiesitykseen ja asian nopeaan etenemiseen. Jäsenyritystemme kannattaa nyt keskittyä valmiuksien luomiseen veronumeron käyttöönotolle eikä viritellä sellaisia väliaikaisia ratkaisuja, jotka eivät käytännössä toimi”, työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus RT ry:stä sanoo.

Ulkomaalaisryntäystä maistraattiin ei toivota

Vielä kesällä RT kehotti jäsenyrityksiään ottamaan varaslähdön tunnisteiden käyttöön. Tarkoitus oli tämän vuoden syyskuusta lähtien varmistaa, että työmailla työskentelevät ulkomaalaiset olisivat hakeneet itselleen maistraatista suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnus olisi toiminut tunnisteena myös verottajalle, ja sen alkuosa oli määrä merkitä henkilötunnistekorttiin.

Rakennusliiton kanssa yhteistyössä sovittu malli pohjautui työministerin nimittämän työryhmän viime keväänä esittämiin uudistusehdotuksiin. Valtiovarainministeriön elokuussa tekemä lakiesitysluonnos kuitenkin perustuu erillisen veronumeron käyttöön, koska henkilötunnuksen merkitseminen henkilökorttiin ei ole mahdollista.

Myös verottaja kehottaa rakennusalaa pistämään jäitä hattuun ja siirtymään uusiin käytäntöihin vasta sitten, kun laki ja järjestelmät ovat valmiit. Laki on menossa syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja sen sisältö tarkentuu vielä.

”Uuden lainsäädännön perusteella henkilötunnus myönnettäisiin ulkomaalaisille verotoimistosta samalla kertaa veronumeron kanssa, jolloin voimme kerätä työntekijöistä tarvittavat tiedot kattavasti verotukseen. Siksi toivomme, etteivät ulkomaalaiset ryhtyisi nyt joukolla hakemaan henkilötunnuksia maistraatista”, ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta toteaa.

Parempaa kulunvalvontaa toivotaan jo nyt

Veronumeron odotetaan auttavan karsimaan pimeää työtä rakennustyömailta. Lain tullessa voimaan jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä on oltava veronumero merkittynä kuvalliseen henkilötunnistekorttiin. Rakennusalan työntekijät merkitään julkiseen veronumerorekisteriin, josta voi käydä helposti tarkistamassa, onko työmaalla työskentelevä henkilö verottajan tiedossa. Veronumeron avulla verottaja pystyy seuraamaan myös ulkomaisten työntekijöiden Suomessa oleskelua ja verosäännösten noudattamista.

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto ovat yhdessä vaatineet veronumeron käyttöönottoa.

”Veronumeron ja muiden esitettyjen harmaan talouden torjuntatoimien läpivienti edellyttää rakennusalalta valtavasti työtä ja aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen kustannukset, mutta olemme niihin valmiit. Vaikka veronumeroa joudutaan vielä hetki odottamaan, on tärkeää että jäsenyrityksemme tekevät jo nyt voitavansa esimerkiksi parantamalla työmaiden kulunvalvontaa”, Tapio Kari kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentajien veronumerot saataneen käyttöön alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat