Kokeile kuukausi maksutta

Att:n asuntokohde Arabianrannassa valittiin vuoden 2011 betonirakenteeksi

Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Att:n rakennuttama yhtenäinen asuntokortteli Arabianrannassa on palkittu vuoden 2011 betonirakenteena. Asunto Oy Helsingin Flooranaukion ja Kiinteistö Oy Lontoonkujan muodostama kohde palkittiin taitavasta suunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Rakennuttajan, kaavoittajan ja suunnittelijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena yhdistettynä osaavaan betonin käyttöön on aikaansaatu toimiva ja näyttävä arkkitehtoninen rakennus.

Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Att:n rakennuttama yhtenäinen asuntokortteli Arabianrannassa on palkittu vuoden 2011 betonirakenteena. Asunto Oy Helsingin Flooranaukion ja Kiinteistö Oy Lontoonkujan muodostama kohde palkittiin taitavasta suunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Rakennuttajan, kaavoittajan ja suunnittelijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena yhdistettynä osaavaan betonin käyttöön on aikaansaatu toimiva ja näyttävä arkkitehtoninen rakennus.

image

Kohteessa on käytetty betonia kokonaisvaltaisesti sekä julkisivuissa että rakennuksen rungossa. Erityisesti sisäpihan julkisivujen veistoksellisissa rakenteissa betonin muovailtavuus ja hienopiirteisyys tulevat esiin rakennuksen arkkitehtuurissa. Teknisesti haastava elementtityö asennuksineen on onnistunut, mikä viimeistelee rakennuksen korkealuokkaisen ulkoasun.

Rakennuksen katujulkisivujen punatiiliverhous ja aukotus viittaavat Arabian vanhojen tehdasrakennusten rationalismiin. Tälle kontrastina talon vaalea pihajulkisivu aaltoilee vapaamuotoisena tuoden valoa ja vaihtelua syvään kortteliin. Mosaiikkipintainen betoni yhdistää suomalaisen arkkitehtuurin modernilla tavalla eurooppalaiseen rakennustaiteeseen.

Sisäpihan aaltoilevat elementit ovat valkobetonipintaisia. Niitä elävöittää suurikokoinen kukkamainen, mosaiikkibetoninen muotoaihe, joka on toteutettu julkisivu- ja parveke-elementtien valmistuksen yhteydessä Arabian tehtaan tuotantoprosessissa syntyvästä jäteposliinista. Kaarevien julkisivuelementtien yhteensopivuus, osien mittatarkkuus, rakenteelliset detaljit sekä mosaiikkipintojen kehitystyö ovat olleet erityisen vaativia. Parvekkeiden tausta- ja pielielementit ovat muottipintaista pigmentillä värjättyä väribetonia. Myös tiilijulkisivuja on toteutettu vaativalla elementtitekniikalla.

Kohteessa on yhteensä 122 asuntoa. Asemakaavan mukaisesti viisikerroksisen rakennuksen päälle on sijoitettu kaksikerroksinen rivitalomainen osa. Rakennusten kantavat rakenteet ovat teräsbetonielementtejä.

Hankkeen julkisivuarkkitehtuuri perustuu 2007 ratkaistuun Att:n järjestämään kutsukilpailuun Arabianrannan Posliinikadulle. Palkintolautakunta suositteli ehdotuksen soveltamista muualla Toukolan rantapuiston alueella.

Pitkäjänteisellä yhteistyöllä kokeneen kaavoittajan kanssa on Arabianrantaan suunniteltu yksilöllinen korttelikokonaisuus, jossa on kehitetty uutta ja innovatiivista asuntorakentamista. Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto Att on rakennuttajana mahdollistanut hankkeen toteutumisen ja samalla asumisen laadun ja viihtyisyyden kehittämisen.

Palkitun kohteen on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy Helsingistä. Kohteen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Mikko Heikkinen, Markku Komonen ja Kai van der Puij.

PALKITUT TAHOT:

  • Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Att
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
  • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
  • Kaavoittaja: Mikael Sundman, arkkitehti
  • Betonielementit: Parma Oy

Vuoden Betonirakenne -kilpailu järjestettiin nyt jo 42. kerran, ja siihen osallistui tänä vuonna 14 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Att:n asuntokohde Arabianrannassa valittiin vuoden 2011 betonirakenteeksi”

  1. Talo on hieno ja näyttävä sekä hyvin tehty mutta kysykääpä urakoitsijalta tekisikö toisen tälläisen ja mikä olisi hintakerroin verrattuna nyt valmistuneeseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat