Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Wood Cityn arkkitehtuurikilpailu käynnistyi

Stora Enso Building and Living, SRV ja Helsingin kaupunki ovat käynnistäneet arkkitehtuurikilpailun Jätkäsaareen rakennettavan Wood Cityn suunnittelusta. Torstaina 16. helmikuuta käynnistyneeseen kilpailuun on kutsuttu kuusi kotimaista suunnittelutoimistoa: Arkkitehtitoimisto SARC, Arkkitehtityöhuone Artto-Palo-Rossi-Tikka, Arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki, Anttinen-Oiva Arkkitehdit, Verstas Arkkitehdit ja JKMM Arkkitehdit. Kilpailuaika päättyy 14. elokuuta.

Stora Enso Building and Living, SRV ja Helsingin kaupunki ovat käynnistäneet arkkitehtuurikilpailun Jätkäsaareen rakennettavan Wood Cityn suunnittelusta. Torstaina 16. helmikuuta käynnistyneeseen kilpailuun on kutsuttu kuusi kotimaista suunnittelutoimistoa: Arkkitehtitoimisto SARC, Arkkitehtityöhuone Artto-Palo-Rossi-Tikka, Arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki, Anttinen-Oiva Arkkitehdit, Verstas Arkkitehdit ja JKMM Arkkitehdit. Kilpailuaika päättyy 14. elokuuta.

Lähivuosina rakennettavan Wood Cityn on tarkoitus valmistuttuaan edustaa uudenlaista, entistäkin selkeämmin loppukäyttäjän tarpeisiin mukautuvaa kerrosrakentamista sekä suomalaista puurakentamisen uusinta teknologiaa. Arkkitehtikilpailun kautta pyritään löytämään kaupunkikuvallisesti vaativaan kohteeseen ainutlaatuinen ja ekologisesti kestävä kokonaisratkaisu, joka näyttää suuntaa innovatiiviselle puunkäytölle kaupunkiympäristössä.

Kilpailun arvosteluperusteissa kiinnitetään huomiota uudenlaiseen arkkitehtoniseen ilmaisuun, ratkaisun toiminnallisuuteen sekä teolliseen monistettavuuteen. Kokonaisratkaisun toivotaan synnyttävän ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevaan Jätkäsaareen ympäristöarvoja heijastavan kaupunkikorttelin, jossa halutaan asua ja työskennellä.

Arkkitehtikilpailun palkintolautakuntaan kuuluvat Stora Enson ja SRV:n edustajien lisäksi Aalto-yliopiston professori Pekka Heikkinen, Asuntotuotantotoimiston toimitusjohtaja Sisko Marjamaa, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta virastopäällikkö Tuomas Rajajärvi ja arkkitehti Matti Kaijansinkko sekä kilpailijoiden nimeämä puolueeton asiantuntija, arkkitehti Jyrki Tasa.

Noin 28 000 neliötä puurakentamista

Jätkäsaareen näkyvälle paikalle sijoittuva, noin 28 000 kerrosneliömetrin suuruinen Wood City muodostaa valmistuessaan merkittävän suomalaisen puurakentamisen näyteikkunan. Laajaan kaupunkikortteliin tulee niin toimisto-, asuin-, hotelli- kuin liikerakennuksiakin.

”Wood City -hankkeessa pääsemme suunnittelukilpailun kautta toteuttamaan Jätkäsaareen Suomessa ennennäkemättömän kokonaisuuden. Puuratkaisut eivät ole pelkästään erikoiskohteita varten. Määräysten kehittyminen mahdollistaa puun käytön aiempaa joustavammin kerrostalorakentamisessa erilaisissa asumisen, kaupan ja toimistokohteissa”, SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen sanoo.

”Kansainvälisesti menestyvän puupohjaisten rakentamisen ratkaisujen kehittäminen Suomeen edellyttää Wood Cityn kaltaisia hankkeita, joiden avulla pystymme myös edistämään alan tutkimus- ja kehitystyötä sekä kehittämään samalla innovatiivista puukerrosrakentamisen osaamista”, Stora Enso Building and Living -liiketoimintayksikön johtaja Hannu Kasurinen toteaa.

Wood City -hanke perustuu Stora Enson Urban MultiStorey -konseptiin, jota on kehitetty edelleen yhteistyössä korttelin rakentamisesta vastaavan SRV:n kanssa. Kyseessä on urbaaniin kerrosrakentamiseen suunniteltu puupohjainen runkojärjestelmä, jossa hyödynnetään ristiinliimattuja CLT-levyjä (cross laminated timber) ja -elementtejä sekä pilari-palkkijärjestelmää muun muassa kantavissa seinissä ja välipohjissa.
 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Helsingin Wood Cityn arkkitehtuurikilpailu käynnistyi”

 1. Itävallassa varmaan odotetaan innolla tämänkin kohteen käynnistymistä, eikös Euroopan ainoa CLT-laminaatteja valmistava tehdas ole siellä?

  Minä olen kuvitellut, että puuta tuetaan vahvasti siksi, että parannettaisiin Suomen työllisyyttä ja kotimaista metsäteollisuutta. Tässä kohteessa ei toteudu kumpikaan. Vaan käy kuten Nuuksion Haltiassa, eli hyöty valuu muualle.

 2. rantarakentajan kannattanee päivittää tietonsa, esim Lontoon Brideport rakennettiin suomalaisista elementeistä.

  1. StoraEnson CLT-tehdas sijaitsee Pälkäneellä. Suurin osa tuotannosta menee vientiin.

 3. Ei, Ei, Ei, mutta hyvä tuote se on kuitenkin

  1. Bridport rakennettiin kyllä StoraEnson Itävallan tehtaan tavarasta. Kts oheinen linkki http://www.storaenso.com/products/wood-products/success-stories/bridport/Pages/Bridport-fi.aspx

   Tässä lainaus jututsta: Stora Enso Puutuotteiden CLT-levyjä valmistetaan yhtiön CLT-tehtaalla Itävallassa paikallisesti hankitusta PEFC-sertifioidusta kuusesta.

   Että vaikka kuin luen, niin en ymmärrä, miksi minun pitäisi päivittää tietojani. Valitettavasti CLT-elementit eivät ole Suomalaista tekoa, vaikka meille kovasti yritetään markkinoida puurakentamista kotimaisena materiaalina.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat