Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista

Sisäilmaongelmat ovat tuoreen kyselyn mukaan huomattavan yleisiä päiväkodeissa ja kouluissa. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tekemän kyselyn mukaan kiinteistöjen käyttäjät olivat kokeneet sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluja tai päiväkoteja kahden viime vuoden aikana. Ongelmien ilmoittajina olivat opetusalan henkilökunta tai vanhemmat. Kyselyn tuloksista kertoo tuore Opettaja-lehti.

Sisäilmaongelmat ovat tuoreen kyselyn mukaan huomattavan yleisiä päiväkodeissa ja kouluissa. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tekemän kyselyn mukaan kiinteistöjen käyttäjät olivat kokeneet sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluja tai päiväkoteja kahden viime vuoden aikana. Ongelmien ilmoittajina olivat opetusalan henkilökunta tai vanhemmat. Kyselyn tuloksista kertoo tuore Opettaja-lehti.

Kyselyn vastausten perusteella myös sisäilmaongelmien käsittelyssä on suuria puutteita. Rehtorien ja johtajien mukaan noin 40 prosentissa sisäilmaongelmaisista työpaikoista työnantaja ei ollut lainkaan tai riittävästi ryhtynyt korjaustoimiin.

OAJ:n kysely koski päiväkoteja, peruskouluja ja lukioita. Viime keväänä toteutettuun kyselyyn vastasi 529 rehtoria, päiväkodinjohtajaa ja työsuojeluvaltuutettua.

Kyselyn tulosten analysointi on vielä kesken OAJ:ssä. Lopullinen raportti koulujen sisäilmaongelmien laajuudesta julkaistaan 21. elokuuta.

Opettaja-lehden artikkeli aiheesta löytyy tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Kysely: Sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista”

 1. Kun ”halvalla tehdään tai teetetään ja valvonta on ammattitaidotonta, niin tässä on tulos. Kalliiksi tulee veronmaksajille.

  1. Suurin osa kouluista ja päiväkodeista on rakennettu 1960 – 1980 luvuilla ja sen aikaisin toimintatavoin ja rakentein. Usein jo pelkästään rakennuksen ulkonäöstä näkee, että rakennuksessa on sisäilmaongelma.

   Korjauksia tehdään suurella rahalla, mutta useimmiten täysin puutteellisin tutkimuksin. Nykyinen kilpailulainsäädäntö estää kunnollisten sisäilma- ja kuntotutkimusten teettämisen, koska hintakerroin on niin määräävä. Kuntotutkimuksessa jos missä pätee sääntö, että halvalla ei saa hyvää.

   Käytännössä monet korjauksista on epäonnistuneet, koska on korjattu vääriä asioita ja todelliset ongelmakohdat jätetty korjaamatta. Itse suunnittelutyössä ja korjausten toteutuksessakin on usein käsittämätöntä tunarointia.

 2. Moniko näistä tapauksista johtuu kuntien ja kaupunkien liian innokkaasta energian säästämis vimmasta.? Laitetaan koneet liian pienelle teholle kun tilat ei ole käytössä jne..

 3. Sisäilmabisneksessä kuluu verorahoja vuosittain miljarditolkulla. On hyvin valitettavaa, että OAJ:kin on lähtenyt tällaiseen hössötykseen mukaan. Vaikuttaako home- ja sieni-itiöt ym. ihmisen terveyteen? Minkäkuntoisiin ihmisiin? Sisällä vai ulkona oleskelu, ulkonahan määrät ovat moninkertaisia?YM.YM. Nämä asiat näyttävät vaikeilta mutta silti niitä tutkitaan. Maallikoilta kyselemällä hengitystie- ym. sairauksista on tehty työpaikkoihin liittyvä muotiongelma ja on vaara, että oikeita sairauksiakin jää hoitamatta kun odotetaan työpaikan peruskorjausta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat