Kokeile kuukausi maksutta

HBL: Destian myynnin pelätään houkuttelevan rikollisia

Valtionyhtiö Destian myyminen voisi houkutella järjestäytynyttä rikollisuutta, arvioi keskusrikospoliisi. KRP:n rikoskomisario Juuso Oilinki vaatii sanomalehti Hufvudstadsbladetin haastattelussa suurempaa tietoisuutta korruption riskeistä.

Valtionyhtiö Destian myyminen voisi houkutella järjestäytynyttä rikollisuutta, arvioi keskusrikospoliisi. KRP:n rikoskomisario Juuso Oilinki vaatii sanomalehti Hufvudstadsbladetin haastattelussa suurempaa tietoisuutta korruption riskeistä.

Järjestäytynyt rikollisuus on maailmalla hakeutunut usein infrastruktuurin piiriin, sillä alan harmaa talous tarjoaa suotuisat puitteet rikolliseen toimintaan.

”On tunnettu tosiasia, että tällaiset olosuhteet ovat alttiita korruptiolle”, Oilinki sanoo lehdelle.

Rikolliset voisivat ujuttautua toimintaan mukaan esimerkiksi suomalaisten tytäryhtiöiden tai bulvaanien kautta.

Rakennushankkeissa ja ylläpitopalveluissa toimivan Destian mahdollinen myynti on jakanut päättäjien mielipiteet. Muun muassa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) kannattaa myyntiä, kun taas liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on vastustanut sitä jyrkästi.

http://hbl.fi/

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “HBL: Destian myynnin pelätään houkuttelevan rikollisia”

 1. No jo on kaukaa haettu tarina. Mikä ihme voi olla tämän jutun takana. Onko niin että yksi yritys on ”valkoinen” ja muut ovat sitten ryvettyneitä.
  Työntekijäkierto näissä yrityksissä on niin vilkasta, että jokainen osaa ja tietää aina edeltä käsin toistensa temput.

 2. Korruptio on heikentänyt liikenneturvallisuutta mm Espanjassa. Madridista etelään johtavan moottoritien kallistukset ovat hengenvaarallisia (puuttuvat enimmäkseen). Syynä tiettävästi se, että tarjouskilpailun voittaneella yhtiöllä ei ollut juurikaan kokemusta moottoriteiden suunnittelusta. Kerrotaan että syynä tähän oli korruptio.

 3. Mikä järki tässä Destian toiminnassa on? Voittavat valtiolta alihintaan urakoita ja tappiollinen liiketoiminta katetaan lopuksi valtion kirstusta. Onko tilanne tällöin win-win? Onko kustannusten nousu tällöin estetty oikeasti vai näennäisesti? Miten näin mätä toiminta on mahdollista Suomessa?

  1. Ingenjööriltä hieno ja rohkea avaus…tai sitten ei… Kerropas ja näytäppä toteen että ne tappiot katetaan valtion kirstusta ,kun niitä ei omasta mielestäni pystytä niin tekemään salassa. Ja mitään julkista tietoa valtion tekemistä pääomituksista (periaatteessa se tapa millä tappiot katettaisiin, ei löydy mistään tilinpäätöksistä)

   Niin varma tunnut olevan asiastasi, että jotkut hienot todisteet löydät varmasti.Siis ei mitään mutu-lässytystä vaan kylmiä faktoja.

   1. Destian kylmiä faktoja voi hämmästellä esim Destia.fi osoitteesta ja sieltä tilinpäätöstiedot. Sieltä mukavasti selviää, että Destia ei vielä koskaan olemassaolonsa aikana ole tuottanut senttiäkään omistajillee. Samaan aikaan on syöty omaa pääomaa oikein urakalla, vaikka kaikkea valtiolta huomenlahjana saatua omaisuutta (esim. rakennukset, maa-ainekset, kalusto) ei aikanaan edes täydestä arvostaan mukaan edes laskettu. Eli yksinkertaistettuna: Veijo pyytää sulta tonnin velkaa bisneksiin, viiden vuoden päästä Veijo ei ole sulle vielä penniäkään maksanut takaisin, eikä Veijolla itselläkään ole kuin parisataa rahaa jäljellä. Haluatko vielä pitkäänkin Veijoa rahoittaa?

    Tuo KRP:n lausunto se vasta erikoinen on. Eikös tämä suomen infra-alan kruununjalokivi Destia ole tunnetuksi mm. käräjäjutuistaan ja laillisen liiketoiminnan rajan ylitysten epäilyistä. Ja tuomioitakin on tainnut tulla, esimerkiksi hämeen seudulla naapurin soran myynnistä, yms asioista. Ja luulisimpa esimerkiksi useinpien suurten suomalaisten rakennusyhtiöiden toiminnan esimerkiksi tilaajavastuulain noudattamisesta olevan paljon Destiaa tiukemman.

    KRP:ltä haluaisin kuulla, että pitävätkö he todella esimerkiksi kaikkia muita suomalaisia infra-alan yrityksiä rikollisina tai potentiaalisina rikollisina? Aikas rohkeasti sanottu…….

 4. Nimimerkki Huhhei kirjoitti asiantuntevasti.Tämmöisiä kannanottoja/asiantuntemusta tarvitaan.Lisää vain.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat