AVI: Ratsastuspalveluiden rakennusten kunnossapitosuunnitelmissa on puutteita

Ratsastuspalveluita tarjoavilla toiminnanharjoittajilla riittää edelleen kehitettävää palvelun turvallisuuden parantamisessa. Tämä kävi ilmi kunnallisten ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kesän ja syksyn 2012 aikana Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella tekemissä tarkastuksissa. Puutteita oli etenkin rakennusten kunnossapitosuunnitelmissa. Sen sijaan rakenteet olivat pääosin turvallisia.

Ratsastuspalveluita tarjoavilla toiminnanharjoittajilla riittää edelleen kehitettävää palvelun turvallisuuden parantamisessa. Tämä kävi ilmi kunnallisten ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kesän ja syksyn 2012 aikana Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella tekemissä tarkastuksissa. Puutteita oli etenkin rakennusten kunnossapitosuunnitelmissa. Sen sijaan rakenteet olivat pääosin turvallisia.

Tarkastuksia tehtiin yhteensä 79, ja niitä tehtiin 17 valvontayksikön ja 28 kunnan alueella.

Rakennusten ja rakenteiden todettiin olevan kaikkien tarkastettujen palvelujen osalta soveltuvia käyttötarkoitukseensa. Vain neljän ratsastuspalvelun kohdalla rakenteita ei pidetty turvallisena. Ratsastusalueen maapohjista 95 prosenttia (75 kpl) todettiin tasaiseksi ja joustavaksi eikä maassa tai rakenteissa todettu teräviä kulmia tai piikkejä, joihin hevonen tai ratsastaja voisi loukata itsensä kuin kolmessa tapauksessa.

Tallialueista 94 prosenttia (74 kpl) oli valaistu riittävästi. Sen sijaan katsomo oli eristetty suoja-aidalla ja katsomoihin pääsyä pidettiin turvallisena vain 53 prosentissa (42 kpl) palveluista. Myöskään sähköaitoja ei ollut varustettu varoitusmerkinnöillä kuin 47 prosentissa (37 kpl) palveluista.

Vain 29 prosentissa (22 kpl) ratsastuspalveluita oli tehty rakenteille ja rakennuksille huolto- ja kunnossapitosuunnitelma ja tehdyt huollot kirjattiin ylös. Sen sijaan tilojen ja rakenteiden kuntoa käytännössä kuitenkin seurattiin, ja myös tarkastus osoitti niiden olevan pääsääntöisesti kunnossa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuollon ylitarkastaja Merja Virtasen mukaan Laukaan onnettomuustallilla ei todettu tarkastuksessa puutteita turvallisuudessa eikä kunnossapidossa. Valvojan tarkastus on kuitenkin vain silmämääräinen ja toiminnanharjoittaja vastaa viime kädessä rakenteiden kunnosta, sanoo Virtanen.

Tarkastukset olivat osa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston vuodelle 2012 tulossopimuksessa sovittuja tulostavoitteita. Toteutetun valvontaprojektin tulokset olivat hyvin samansuuntaiset kuin aiemmin vuonna 2006 Länsi-Suomen läänin alueen valvontaraportissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “AVI: Ratsastuspalveluiden rakennusten kunnossapitosuunnitelmissa on puutteita”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat