Laukaan ratsastusmaneesi tarkastettiin viime kesänä

Kunnallinen viranomainen teki Laukaan ratsastusmaneesissa tarkastuksen viime kesänä. Terveystarkastaja ei havainnut mitään, mikä olisi vaarantanut kävijöiden turvallisuuden, kertoo Laukaan ympäristöterveydenhuollon päällikkö Jukka Lappalainen.

Kunnallinen viranomainen teki Laukaan ratsastusmaneesissa tarkastuksen viime kesänä. Terveystarkastaja ei havainnut mitään, mikä olisi vaarantanut kävijöiden turvallisuuden, kertoo Laukaan ympäristöterveydenhuollon päällikkö Jukka Lappalainen.

Tarkastuksessa käytiin läpi muun muassa turvallisuusasiakirja, tilat ja ensiapuvalmiudet. Rakenteita terveystarkastaja katsoo vain silmämääräisesti, muistuttaa ylitarkastaja Merja Virtanen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lappalaisen mukaan onnettomuusmaneesissa oli edellisen kerran tehty kunnallinen tarkastus vuosina 2005 ja 2006. Hän kuvailee maneesin toiminnan olleen hyvin vastuullista.

”Tämä oli ihan mahdoton yllätys.”

Lappalainen uskoo, että tapahtunut onnettomuus tutkitaan niin tarkkaan, että asiat selviävät.

”Jossakin on täytynyt mennä pieleen. Ei näillä lumikuormilla ole tietääkseni muualla katto sortunut kuin Tshernobylin ydinvoimalassa.”

Maneesin katon romahduksessa kuoli eilen kymmenvuotias tyttö ja loukkaantui neljä muuta ihmistä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Laukaan ratsastusmaneesi tarkastettiin viime kesänä”

 1. Maneesin rakenteita ei tarkastettu. Se oli suuri virhe, joka johti kuolemaan ja loukkaantumisiin.

  Kyllä se lumikuorma on, joka katon murtaa. Ei mikään rakennus itsestään sorru.

  Mitkä ovat maneeesin kantavien rakenteiden varmuuskertoimet?

 2. Tutkitaan ennenkuin hutkitaan. Terveysviranomainen tarkastelee vain toiminnan harjoittamisen olosuhteita, ei juurikaan maneesin kantavia rakenteita eikä hänellä ole siihen ammattitaitoakaan. Onnettomuustutkintakeskus aikanaan raportoi, mikä tällä kertaa on rakentamisessa mennyt pieleen.

  Tavanomainen lumikuorma katolla ei voi, eikä saa olla sortumisen aiheuttaja. Pitäkäähän hallien rakennesuunnittelijat ja rakentajat huolta rakenteiden riittävästä lujuudesta ja stabiliteetin varmistamisesta. Vain isommilla paikkakunnilla on rakennusvalvontaviranomaisilla resursseja katsoa rakenteita perään pintaa syvemmältä.

  1. HS 14.2.: ”Laukaan ratsastusmaneesi oli jo toinen saman toimiston suunnittelema halli, joka romahti. Vuonna 2010 insinööritoimiston suunnittelema halli romahti Liedossa.” Eikö Liedon suunnittelijan muita kohteita tarkastettu systemaattisesti lujuudeltaan ja vakavuudeltaan? Ja ryhdytty toimenpiteisiin!?

 3. Rakennuslehti voisi referoida aiemmin tutkittuja onnettomuuksia ja kaivaa omia juttuarkistojaan, josko alan toimijat ottaisivat vihdoin opikseen. Riskirakennukset olisi syytä myös aidosti kartoittaa ja korjata koko maassa, kuten jo takavuosina ympäristöministeriö kertaalleen kirjeellään kehotti tekemään. Vain isojen kaupunkien rakennusvalvonnalla on ollut resursseja ja osaamista katsoa rakentamista perään pintaa syvemmältä.

  Hallien sortumista voi lueskella Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksesta B1/2010Y.
  http://www.turvallisuustutkinta.fi/Etusivu/Tutkintaselostukset/Muutonnettomuudet/Muutonnettomuudet2010/1274105550829

  1. Yle: ”Isolan mukaan onnettomuudet johtuvat kuntien puutteellisesta rakennusvalvonnasta.” Onkohan MRL:n tuntemus puutteellista?

 4. Se vaan on kummallista, ettei lumikuorma vaikuta mitenkään sortumisiin. Miksi sitten kaikki maneesit ovat sortuneet talvella lumikuorman alla? Kesäisin ei sortumia ole ollut.

  1. Tämän ketjun alkuotsikko: Laukaan ratsastusmaneesi tarkastettiin viime kesänä. Oikea otsikko lienee: Laukaan ratsastusmaneesia tarkasteltiin viime kesänä. Kolmen vuoden takaista YM:n kirjettä ei liene osattu lukea. Toisaalta, omistajahan vastaa kaikesta rakennuksensa suhteen..

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat