Kokeile kuukausi maksutta

Olkiluodon kolmosyksikön käynnistyminen voi siirtyä vuoteen 2016

Teollisuuden Voima (TVO) varautuu siihen, että Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon aloittaminen voi siirtyä vuoteen 2016.​ TVO:n näkemys perustuu laitostoimittaja Areva–Siemens-konsortion viimeaikaisiin edistymisraportteihin.

Teollisuuden Voima (TVO) varautuu siihen, että Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon aloittaminen voi siirtyä vuoteen 2016.​ TVO:n näkemys perustuu laitostoimittaja Areva–Siemens-konsortion viimeaikaisiin edistymisraportteihin.

TVO arvioi jo aiemmin, että Olkiluoto 3 ei valmistu säännölliseen sähköntuotantoon laitostoimittajan ilmoittaman aikataulun mukaisesti vuonna 2014. Samalla yhtiö edellytti laitostoimittajalta kokonaisaikataulun päivittämistä ja uutta vahvistusta laitosyksikön valmistumispäivästä.

”Emme ole vielä saaneet kunnollisia päivityksiä aikatauluun. Lisäksi automaation suunnittelu ei ole edennyt aikataulujen mukaisesti. Siksi valmistumisaikatauluun voi tulla lisää viivettä. Tästä huolimatta jatkamme yhteistyötä laitostoimittajan kanssa myös aikataulun selvittämisessä”, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen kertoo.

TVO:n mukaan työt OL3-työmaalla etenevät kuitenkin kaiken aikaa. Reaktorilaitoksen asennuksista noin 75 prosenttia on jo saatu tehtyä ja pääkomponenttien asennukset ovat valmiit. Samaan aikaan ensimmäisiä järjestelmiä turbiinilaitoksen puolella on otettu käyttöön.

TVO kertoo jatkavansa laitostoimittajan tukemista projektin mahdollisimman nopean valmistumisen takaamiseksi.

Konsortio syyttää TVO:ta

Vastineena TVO:n ilmoitukseen Olkiluoto 3 -projektin aikataulusta Areva–Siemens-konsortio on puolestaan julkaissut oman tiedotteensa, jossa se korostaa asiakkaan vastuuta toteuttamiskelpoisen aikataulun saamiseksi projektille. Konsortion näkemyksen mukaan TVO ei ole huolehtinut riittävästi omista velvollisuuksistaan, jotta projekti voisi edetä suunnitellusti.

Areva-Siemens kertoo, että konsortio ja TVO havaitsivat jo joulukuussa 2011 yhdessä, että automaatio on kriittinen tekijä projektin etenemisessä. Konsortion mukaan se pyysi viime vuoden aikana TVO:lta huomattavasti aktiivisempaa yhteistyötä, jotta automaatiojärjestelmälle saadaan lopullinen viranomaishyväksyntä.

Arevan mukaan vastaavat ydinvoimalahankkeet Taishan 1 ja 2 Kiinassa etenevät lähes kaksinkertaisella vauhdilla Olkiluoto 3:een verrattuna.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Olkiluodon kolmosyksikön käynnistyminen voi siirtyä vuoteen 2016”

  1. Tarvitaanko sitä ydinvoimalaa enään minnekkään,koska
    eihän enään Suomessa ole teollisuutta mitkä sitä sähköä tarvii.

  2. onkohan joku suunnittelija tajunnut laitoksen toimimattomaksi ja nyt viivytellään jos sitä ei tarvii käynnistää ollenkaan?

  3. Vanhan nyrkkisäännön mukaan Olkiluoto III valmistuu 3 vuoden päästä. Se nyrkkisääntö on pitänyt paikkansa jo aika monta vuotta. Alunperinhän voimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Valmistumisaikataulu on aina uudelleen päivittynyt 3 vuoden päähän kulloisestakin nykyhetkestä.

  4. hyvä etteivät hätiköi, jos kerran havaitaan turvallisuudessa ja automaatiossa puutteita. mitenköhän Kiinassa nämä ovat muka paremmin hoidossa? Nopeus ei välttämättä ole oikea tie

    1. Tehokkain, halvin ja nopeimmin rakennettu! Näihin teeseihin perustui Teollisuuden Voiman hankintapäätös heh.heh. byääh.. Venäläinen voimala olisi jo käynnissä, mutta kun piti hankkia lännestä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat