Kokeile kuukausi maksutta

Välimiesoikeus määräsi TVO:n maksamaan Arevalle 125 miljoonaa

Kansainvälinen välimiesoikeus on määrännyt Teollisuuden Voiman (TVO) maksamaan ranskalaisyhtiö Arevalle 125 miljoonaa euroa Olkiluodon kolmosreaktorin viivästyskiistassa. Kyseessä on osapäätös. Pääosa riidasta on yhä ratkaisematta.

Kansainvälinen välimiesoikeus on määrännyt Teollisuuden Voiman (TVO) maksamaan ranskalaisyhtiö Arevalle 125 miljoonaa euroa Olkiluodon kolmosreaktorin viivästyskiistassa. Kyseessä on osapäätös. Pääosa riidasta on yhä ratkaisematta.

Kuuntele juttu

”Tällä päätöksellä ei ole ratkaistu laitosyksikön toimituksen viivettä koskevaa kiistaa. Prosessi on kesken, ja se voi kestää pitkään”, korosti TVO:n viestintäpäällikkö Lauri Inna torstai-iltana STT:lle.

Samaa tähdensi myös Arevan edustaja uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa kiistassa on kyse lähes kahdesta miljardista eurosta.

Arevan ja Siemensin muodostamalle yhteenliittymälle maksettava 125 miljoonan euron summa koskee pääosin voimalan rakennustöitä, mutta siinä on mukana myös korkoja.

”Osapäätös koskee vain tiettyjä maksueriä, jotka vapautetaan Arevalle”, tarkensi TVO:n Inna.

Reaktorin piti olla alkujaan valmis jo vuonna 2009, mutta sen toiminnan aloittamista on lykätty useaan kertaan. TVO ja Areva ovat kiistelleet vuosia siitä, kenen syytä viivästyminen on. Areva vei riidan Kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeuteen vuonna 2008.

Ranskalaisyhtiö Areva tiedotti oikeuden osapäätöksestä torstai-iltana. Suomalaisosapuoli TVO taas on tulkinnut asian käsittelyn luottamukselliseksi, eikä Inna halunnut lainkaan kommentoida Arevan ulostuloa asiassa.

”Työt työmaalla jatkuvat”

Olkiluoto kolmosen rakentamisaika on venynyt jo kaksinkertaiseksi alun perin suunniteltuun verrattuna. TVO ilmoitti vuodenvaihteessa, että yksikkö valmistuu säännölliseen sähköntuotantoon vasta elokuussa 2014.

Viestintäpäällikkö Inna tähdentää, että välimiesoikeuden päätöksellä ei ole vaikutusta voimalan työmaahan.

”Siellä työt jatkuvat”, hän sanoi.

Teollisuuden Voima käynnisti keväällä tarjouskilpailun myös Olkiluotoon suunnitellun neljännen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta. TVO kertoi tuolloin, että kilpailuun osallistuu viisi laitostoimittajaa, jotka tarjoavat eri reaktorivaihtoehtoja. Mukana on myös Areva.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Välimiesoikeus määräsi TVO:n maksamaan Arevalle 125 miljoonaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat