Kokeile kuukausi maksutta

Eduskunta vaatii yksimielisesti homeongelmia kuriin

Eduskunta on täysin yksimielinen siitä, että rakentamisen homeongelmat on saatava kuriin. Suurin vastuu esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja sairaaloiden kunnosta on eduskunnan mielestä kunnilla.

Eduskunta on täysin yksimielinen siitä, että rakentamisen homeongelmat on saatava kuriin. Suurin vastuu esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja sairaaloiden kunnosta on eduskunnan mielestä kunnilla.

Kuuntele juttu

Eduskunta keskusteli pitkään homeongelmista täysistunnossa. Keskustelun pohjana olivat tarkastusvaliokunnan mietintö ja siihen liittyvät ponsiesitykset.

Valiokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) muistutti, että Suomessa 600 000–800 000 ihmistä altistuu joka päivä homeongelmille. Valiokunta päätyi varovaisessa arviossaan siihen, että nykyinen korjausvelka on 30–50 miljardia euroa. Näin paljon rahaa siis tarvitaan hometalojen korjauksiin.

Keskustelussa kiitettiin laajasti valiokunnan mietintöä, vaikka oppositio heittikin vastuuta myös hallituksen suuntaan.

Monessa puheenvuorossa korostettiin, että nykyrakentamisessa ja -korjaustyössä rakentajilla on usein asenneongelma.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Eduskunta vaatii yksimielisesti homeongelmia kuriin”

  1. EIkä ne eduskunnan jakamat verorahat mene rakennusten korjaukseen vaan katoavat matkalla. Siitä se korjausvelkakin johtuu.

  2. Tää on just tätä. Mitään sanomatonta sanahelinää. Yhtälailla eduskunta voisi yksimieliseti vaatia, että punaisia päin ei saa ajaa tai kävellä…
    Ja ennen kuin kommentoitte, niin en missään muotoa väheksy tätä itse ongelmaa, johon hallitus on suurin syypää 🙂

    1. Laajoja kosteus- ja homeprojekteja perusteellisine raportteineen on tehty toista sataa vajaan 20 vuoden aikana (ja mitä aiempina aikoina?). Raportit pölyttynevät hyllyissä odottaen kosteutta pinnalleen homehtuakseen. Eduskunnassa on sen kokoustiloissa ollut kansanedustajille suunnattuja homeseminaareja useita tällä vuosituhannella. Alan käsi- ja oppikirjoja löytyy ainakin 40 vuoden takaa. Tarvitaan voimakas kärkihenkilö ja -taho laittamaan asiat kuntoon. Halukkaat ovat piilotelleet. Vaikka MRL sanoo selvästi, että rakentamiseen ryhtyvä vastaa suunnittelusta ja rakentamisesta, asiaa ei ymmärretä tai haluta ymmärtää. Missä on tuon säädöksen sanktiopinta? Omistaja vastaa omistamastaan. Tarkoittaako se sitä, omistaja vastaa homeistaan haluamallaan tavalla…?

  3. Koulujen homeongelmien iso syy on väärä käyttö. Lomien ja viikonloppujen ajaksi suljetaan nykyisin ilmanvaihto kokonaan. Jos kosteutta on jossain nurkassa niin se alkaa muhia ja kasvattaa hometta kaikessa rauhassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat